Concernul petrolier francez Total, cel anglo-american Shell, cel norvegian Statoil, precum si concernul italian Eni au decis sa respecte noile sanctiuni internationale impotriva Iranului si s-au retras din aceasta tara - relateaza France Presse. Aceasta decizie repozitioneaza mediul de afaceri fata de Teheran, care este acuzat de Occident ca se foloseste de un program atomic civil pentru a ascunde, de fapt, ambitiile sale militare nucleare. De asemenea, alte mari concerne energetice si-au conservat activitatile in Iran.

Initiativa grupurilor petroliere a fost salutata de James Steinberg, numarul doi al diplomatiei americane, care a anuntat ca Departamentul de Stat american a deschis anchete impotriva altor firme care nu au luat asemenea angajamente.

Statele Unite acuza Iranul, al patrulea producator mondial de titei, ca isi finanteaza programul nuclear cu venituri obtinute din sectorul energetic.

De altfel, in urma trei luni, presedintele Barack Obama a promulgat o lege care completeaza Rezolutia 1929 a ONU, care impune noi sanctiuni impotriva Iranului. Noile prevederi au scopul de a obliga Iranul sa fie "transparent" in legatura cu programul sau nuclear.