Presedintele ecuadorian, Rafael Correa, s-a reintors, vineri dimineata, in siguranta la palatul prezidential dupa o operatiune militara care i-a permis sa paraseasca spitalul din Quito, unde era retinut de mai multi politisti. Seful statului a iesit din cladirea spitalului in mijlocul unui schimb de focuri intre militari si rebeli. France Presse, care citeaza un reprezentant al Crucii Rosii, relateaza ca doua persoane si-au pierdut viata, iar alte 37 au fost ranite.

Presedintele ecuadorian Rafael Correa, tinta politistilor protestatariFoto: Reuters

Seful statului, care denuntase o tentativa de lovitura de stat pusa la cale de opozitie si de unii reprezentanti ai fortelor de ordine, a multumit partizanilor sai pentru sprijinul "imens" pe care l-a primit. "Orice mi s-ar intampla, vreau sa imi exprim dragostea fata de familia si patria mea", a declarat el unei televiziuni locale, inainte de a ajunge la Palat.

"L-am scos, l-am scos!" - a declarat prin telefon adjunctul ministrului de Interne, Edwin Jarrin, cel care l-a insotit, de altfel, pe presedinte dupa ce acesta a parasit spitalul.

Agentiile internationale de presa relateaza ca presedintele a mai incercat sa iasa din cladirea spitalului, insa a fost nevoit sa renunte din cauza confruntarilor violente din zona.

Politistii ecuadorieni au protestat joi in centrul capitalei Quito impotriva unei legi aprobate recent de Congresul din Ecuador care prevede taierea bonusurilor si sporurilor salariale in randul acestei categorii sociale.

Oamenii legii au incendiat cauciucuri, au aruncat cu gaze lacrimogene si s-au batut cu fortele de securitare.

Seful statului a fost el insusi tinta unei bombe lacrimogene, fiind nevoit sa paraseasca urgent zona, purtand o masca pe fata.