Oamenii de stiinta americani au anuntat miercuri ca au descoperit o planeta de dimensiunea Terrei, despre care cred ca are potential sa fie locuibila, ce orbiteaza in jurul unei stele din apropierea Pamantului, informeaza AFP.

Nou desscoperita Gliese 581g (prim-plan), orbitand in jurul stelei Gliese 581 (imagine creata artistic)Foto: nasa.gov

Potrivit Space.com, distanta la care se afla exoplaneta Gliese 581g face in asa fel incat sa nu fie nici prea calda nici prea rece, ci comfortabila pentru a permite existenta vietii.

Planeta a fost gasita de astronomii de la Universitatea din California, Santa Cruz si de la Carnegie Institution din Washington. Aceasta orbiteaza in centrul "zonei locuibile" a stelei pitice Gliese 581, care se afla la 20 de ani lumina de Pamant, ceea ce inseamna ca are apa la suprafata.

Cercetatorii au stabilit ca planeta are o masa de 3 sau 4 ori mai mare decat cea a Pamantului, si o perioada orbitala de sub 37 de zile. Masa indica faptul ca este probabil o planeta stancoasa si ca are suficienta gravitatie pentru a sustine o atmosfera.

Daca Gliese 581g are o compozitie similara cu cea a Pamantului, inseamna ca diametrul sau este de 1,2 - 1,4 ori mai mare decat cel al Pamantului.

Descoperirea a venit dupa 11 ani de observatii, perioada considerata scurta de astronomi.

"Faptul ca am putut detecta planeta aceasta atat de repede si de aproape ne spune ca astfel de planete sunt destul de comune," a precizat unul dintre liderii echipei de cercetatori.

Planeta are permanent o parte in umbra si una insorita, astfel ca zona cea mai prielnica vietii ar fi "linia" dintre lumina si intuneric.

Astronomii estimeaza ca temperatura medie la suprafata este intre -31 si -12 grade Celsius.