O comisie speciala, care cerceteaza arhivele fostului regim comunist din Bulgaria, a anuntat miercuri ca alti 12 angajati ai Serviciului de Securitate Nationala (NSO) au fost colaboratori sau agenti ai fostei Securitati a Statului, transmite Novinite.

Printre cei deconspirati se afla seful NSO, Dimitar Dimitrov, care a fost angajat ca ofiter de informatii in 1987 in departamentul care a fost mostenit de institutia pe care o conduce din 2007. Intre 2004 si 2007, Dimitrov a fost director adjunct al NSO.

Novinite aminteste ca in aprilie 2010, Comisia speciala a anuntat ca din cei 134 de angajati cu functii importante din NSO, 73 au facut parte din fosta Securitate a Statului. Printre acestia s-a aflat inclusiv directorul NSO in perioada 1992-2004, generalul Vladimir Vladimirov.

Intr-un alt comunicat de presa, Comisia a prezentat miercuri numele a 27 de ziaristi din media locala, despre care sustine ca au avut legaturi cu serviciile secrete bulgare. Din 76 de ziare verificate in intreaga tara, 19 au ca angajati fosti agenti ai Securitatii.

Potrivit informatiilor, aceasta este prima etapa din procesul de verificare a presei regionale. Peste 70 de institutii media trebuie sa ofere informatii despre proprietari, directori, editori, analisti politici sau sefi de departamente.

Comisia a avertizat ca ziarele care nu vor oferi informatiile solicitate vor fi amendate.

In decembrie 2009 si februarie 2010, Comisia a dezvaluit numele a 50 de fosti agenti comunisti care activeaza in media nationala, dupa ce a verificat 330 de persoane si 50 de ziare tiparite.