Imagini video inedite inregistrate in timpul misiunii Apollo 11, care a reusit prima aselenizare, vor fi date publicitatii saptamana viitoare, transmite AFP. Astrononmul John Sarkissian a precizat ca imaginile vor fi proiectate public in premiera, la Sydney. Anul trecut, oficiali NASA au declarat ca inregistrarile video originale ale primei aselenizari au fost sterse iar casetele au fost refolosite pentru a se economisi bani. Agentia spatiala americana a dat insa publicitatii copii prelucrate digital ale inregistrarilor realizate in iulie 1969, despre care sustine ca "sunt mai bune decat originalele".

Prima aselenizareFoto: NASA

John Sarkissian a afirmat ca inregistrarile care vor fi prezentate saptamana viitoare au fost "pierdute timp de mai multe decenii" in arhive. Filmul, ce prezinta momente ale mersului pe Luna realizat de Neil Armstrong, a fost "grav deteriorat", a spus astronomul.

Potrivit informatiilor, filmul dureaza cateva minute si este considerat una dintre cele mai bune inregistrari ale mersului pe solul lunar. Filmul a fost inregistrat in Australia, in momentele in care NASA incerca sa capteze un semnal de pe Luna. Imaginile vor fi prezentate la gala revistei Australian Geographic, unde astronautul Buzz Aldrin, membru al echipajului de pe Apollo 11, va fi invitat de onoare.

Pelicula prezinta primele minute in care Armstrong coboara scara modulului pentru a ajunge pe suprafata lunara. "NASA a folosit semnalul de la statia Goldstone (California), care insa avea setarile gresite, dar in semnalul receptionat de statiile din Australia poti sa-l vezi cu adevarat pe Armstrong. In imaginile pe care oamenii le-au vazut pana acum, abia au putut sa-l observe pe Armstrong; se vedea ceva negru - era piciorul lui", a declarat Sarkissian, istoric si astronom, care se ocupa cu recuperarea inregistrarilor video si audio.

AFP precizeaza ca mai multe telescoape si statii amplasate in Australia au jucat "un rol cheie" in timpul misiunii Apollo 11, incluzand aici asigurarea semnalului de televiziune.

Sarkissian a afirmat ca inregistrarile ce vor fi prezentate saptamana viitoare au fost vazute pana acum doar de veterani ai misiunii Apollo 11 si de membri ai comunitatii astronomice. Ele sunt parte a unui film digital al aselenizari, realizat din materiale alb-negru recuperate "dupa o munca indelungata de detectiv".

In 2006, oficialii NASA au recunoscut ca nu reusesc sa gaseasca inregistrarile originale ale primei aselanizari, realizate la 20 iulie 1969 de echipajul misiunii Apollo 11.

Inginerul Richard Nafzger, care a supervizat televizarea aselenizarii la Goddard Space Flight Centre in Maryland, a descoperit ca inregistrarile originale, impreuna cu alte 200.000 de casete, au fost sterse si refolosite pentru a economisi bani. Agentia spatiala americana a dat insa publicitatii copii prelucrate digital ale inregistrarilor realizate in iulie 1969, despre care sustine ca "sunt mai bune decat originalele".