Comisia Europeana nu va declansa miercuri procedura de infringement impotriva Frantei, asa cum amenintase in urma cu doua saptamani comisarul european Viviane Reding, informeaza Reuters, care citeaza surse diplomatice europene.

Presa europeana a relatat in ultimele zile despre iminenta declansarii procedurii de incalcare a tratatelor impotriva Frantei, in urma sedintei Colegiului Comisarilor de miercuri.

Comisia va cere in schimb mai multe dovezi ca expulzarea tiganilor din Franta s-a facut respectand legislatia comunitara, sustin sursele diplomatice citate de Reuters.

"Nu vor exista actiuni legale azi", a spus un diplomat european, desi nu a respins posibilitatea ca o procedura de infringement sa fie declansata la un moment dat.

In urma cu doua saptamani, comisarul european Viviane Reding a facut una dintre cele mai dure declaratii ale unui comisar, cel putin in ultimele doua mandate ale Comisiei. Reding a criticat dur lipsa de transparenta a autoritatilor franceze si faptul ca au mintit Comisia in privinta documentatiei privind expulzarile tiganilor. Asa ca a existat o singura concuzie:

"Personal, sunt convinsa ca CE nu va avea alta optiune decat sa inceapa procedura de infringement impotriva Frantei: pentru aplicarea discriminatorie a Directivei privind Libertatea de Miscare si pentru lipsa de transpunere a procedurilor si garantiilor ce decurg din Directiva Libertatii de Miscare", a spus Reding.

Autoritatile franceze au reactionat imediat la declaratiile comisarului european, insusi presedintele Sarkozy criticand limbajul dur al acesteia, care a comparat ceea ce se intampla cu tiganii din Franta cu perioada celui de-al doilea razboi mondial.

Presedintele Comisiei s-a declarat de partea comisarului Reding, aratand ca sustine pozitia acesteia privind necesitatea ca legislatia europeana sa fie respectata si sa nu existe discriminare impotriva unui grup etnic.

Autoritatile franceze au fost criticate de diferite capitale europene, insa au gasit si aliati, tari care vor sa recurga la masuri similare, precum Italia.

Iata ca pana in acest moment analiza pe baza careia terbuie sa se ia decizia declansarii procedurii de infringement pare sa fie nefinalizata.

Cert este ca Viviane Reding, insotita de comisarii Andor si Malmstrom se vor afla in Parlamentul European unde vor discuta cu eurodeputatii despre rezolutia adoptata de PE privind situatia tiganilor.

La ora 13.00 a inceput sa se discute problema romilor in Colegiul Comisarilor, a anuntat un purtator de cuvant al Comisiei la briefingul de presa care a inceput la ora 13.00, ora Romaniei (si care poate fi urmarit live pe internet). Nu s-a luat inca nicio decizie, spune el.

Potrivit unei postari pe blogul Charlemagne's notebook al publicatiei The Economist, Reding pare decisa sa insiste pe declansarea unei proceduri de incalcare a tratatelor.

Motivele invocate de comisar sunt doua, unul tehnic, privind neimplementarea completa a directivei europene privind libera circulatie a cetatenilor in UE, al doilea privind discriminarea unui grup etnic si violarea valorilor fundamentale europene.

In conditiile in care Franta a retras circulara in care se stipula demolarea cu prioritate a taberelor de tigani si a transmis documente noi Comisiei Europene, va fi mai dificil pentru Bruxelles sa isi construiasca un caz legal impotriva Frantei in privinta discriminarii. Mai mult, in cazul transpunerii directivei, Franta nu este singurul stat membru care nu a implementat-o in legislatia nationala, prin urmare aici ar putea fi declansata procedura de infringement.