Sindicalistii romani afiliati la Cartel Alfa au participat, miercuri, la mitingul de la Bruxelles al sindicatelor europene, la care au luat parte peste 80.000 de participanti din Europa. Proteste similare au avut loc in mai multe orase de pe continent. Motto-ul mitingului a fost "Nu austeritatii, prioritate pentru locuri de munca si crestere economica".

La mitingul de la Bruxelles, organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor, au fost prezenti 225 de sindicalisti de la Cartel Alfa. Motto-ul mitingului a fost "Nu austeritatii, prioritate pentru locuri de munca si crestere economica", a aratat "Cartel Alfa" intr-un comunicat citat de Mediafax.

Comitetul executiv al Confederatiei Europene a Sindicatelor considera ca masurile economice de austeritate, luate sau impuse statelor din Europa, au ca efect adancirea recesiunii si pierderea locurilor de munca.

Participantii la miting au vrut sa ii atentioneze pe cei responsabili ca actuala criza economica este efectul politicilor financiare duse de banci si de mediile financiare, astfel ca acestea trebuie sa suporte in principal costurile crizei, si nu doar lucratorii simpli. Ei cer aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dezvoltarea politicilor industriale care produc emisii reduse de carbon, precum si o mai buna si transparenta coordonare a pietelor financiare, masuri urgente care sa previna dumping-ului social in Europa.

Totodata, miscarea sindicala europeana respinge reducerile salariilor si pensiilor, se opune insecuritatii si somajului, in special in randul tinerilor, si cere aplicarea unor masuri imediate care sa combata saracia.

Participantii la acest euro-miting solicita Guvernelor statelor europene sa gaseasca si sa aplice masurile economice care sa permita lucratorilor sa primesca salarii decente, pensii mai bune si dreptul la formare si perfectionare profesionala:"Criza financiara a adus Europa in cea mai grava situatie din 1930 incoace. In prezent, in Europa sunt 23 de milioane de someri, iar tensiunile sociale sunt in crestere pe intreg continentul. Guvernele europene au combatut criza economica prin masuri de austeriate, care au provocat o crestere fara precedent a somajului si saracirea lucratorilor. Cresterea economica asteptata intarzie sa apara, iar efectele crizei sunt suportate doar de marea masa a lucratorilor".