Refuzul Teheranului de a abandona imbogatirea uraniului ar putea antrena o lovitura aeriana israeliana asupra siturilor nucleare iraniene, afirma Gheorghi Mirski, cercetator la Institutul de economie mondiala si relatii internationale de la Moscova, citat de RIA Novosti.

"Pentru Israel, este o problema de viata si de moarte. Cu cat Iranul va progresa mai mult in imbogatirea uraniului, cu atat opinia publica israeliana va fi mai favorabila unei lovituri impotriva acestei tari. Aceasta stare de spirit este in masura sa impinga guvernul israelian sa intreprinda un demers pe care il considera, sunt sigur, periculos si ineficient", a declarat el.

Teheranul afirma ca programul sau nuclear este exclusiv pasnic, dar Israelul considera ca tehnologiile atomice dezvoltate de Iran reprezinta o amenintare la adresa securitatii statului evreu.

Potrivit expertului rus, politica Teheranului nu este sa creeze o bomba atomica si nici sa rada de pe suprafata Pamantului Israelul, ci "sa faca intreaga lume sa creada ca detine toate elementele necesare pentru fabricarea acestei bombe, care ii va fi garant al securitatii".

In data de 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a luat decizia sa inaspreasca sanctiunile impotriva Iranului. Aceasta decizie a fost urmata de masuri restrictive unilaterale adoptate de Statele Unite si de UE. Rusia si China au dezaprobat gestul statelor occidentale.