Marina israeliana a interceptat marti nava la bordul careia se afla militanti pacifisti evrei, care incearcau sa sparga blocada impusa Fasiei Gaza, a anuntat serviciul de presa al armatei statului evreu, citat de RIA Novosti.

"Soldatii israelieni au preluat controlul asupra navei si o conduc in prezent spre portul Ashdod. Abordarea s-a derulat fara probleme", a precizat sursa citata.

O data ajunsi la Ashdod, militantii pentru drepturile omului vor fi expulzati, urmand ca ajutoarele umanitare aflate pe nava sa fie examinate si trimise in enclava palestiniana pe cale terestra.

Vaporul, botezat Irene, navigheaza sub pavilion britanic si a parasit duminica portul Famagusta, din nordul Ciprului, cu destinatia Fasia Gaza.

"Avem o strategie de nonviolenta si de ne-confruntare, daca armata israeliana opreste vaporul, ii vom ajuta sa-l conduca in portul Ashdod", a declarat Yonatan Shapira, un fost soldat israelian, membru al echipajului.

"Este o datorie sfanta pentru mine, in calitate de supravietuitor al Holocaustului, sa protestez impotriva persecutiei, opresiunii si inchisorii la care sunt supusi atatia oameni, inclusiv 800.000 de copii, in Gaza", a afirmat Reuven Moshkovitz, in varsta de 82 de ani, aflat si el la bordul navei.

In luna iunie, armata israeliana a atacat un convoi cu ajutoare umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, incident soldat cu o baie de sange.

Statul evreu a recunoscut ulterior ca s-au comis erori in gestionarea acestui asalt, dar si-a exprimat din nou determinarea de a impiedica orice tentativa de spargere a blocadei.