FMI a anuntat luni ca va obliga cele mai importante 25 de economii ale lumii sa isi faca un examen al starii de sanatate a sectorului financiar la fiecare 5 ani, pentru a preveni viitoare crize. E o frectie la picior de lemn, pentru ca nicio tara nu va iesi cu un raport in care se zica “Tiii, ce buba mare sunt pe cale sa fac!”. Ca sa nu mai zic ca 5 ani e foarte mult. Lehman Brothers a cazut in doar cateva zile. Bine, partea buna e ca Romania nu e printre cele 25 de state carora li se cere adeverinta medicala a sectorului financiar.

Doua excelente articole din WSJ. Unul despre “Mr. Euro” si al doilea, despre comitetul secret de salvare a monedei unice. Al doilea text trebuie musai cetit. La două luni de la scufundarea Lehman Brothers, un grup mic de lideri europeni au instituit un secret grup, denumit "Grup Care Nu Există". O investigaţie Wall Street Journal, bazata pe zeci de interviuri cu oficiali din întreaga Uniune Europeană.

Din blogul “The Telegraph” am retinut textul “Shut down the Fed”, unde se face vorbire despre Bernanke, tintirea inflatiei si celebrul Rudolf Von Havenstein. Foarte bun textul.

In Togo, Burkina Fasso, Benin si Coasta de Fildes au aparut escrocherii de tip Madoff. Depui timp de doua luni cate 320 euro (total 640 eur) si primesti pe toata durata vietii o pensie de 117 euro. Banca centrala zice ca nu e treaba ei sa supravegheze afacerea, care opereaza inregistrata pe ONG-uri. Oare pe unde-o mai fi Stoica? Daca a dat o fuga pana-n Togo, cat sa puna de-un business?

FinCEN, o agentie guvernamentala americana sub pulpana Trezoreriei SUA, anunta ca din 2012, vor fi raportate toate tranzactiile electronice cu strainatatea care depasesc 1000 de dolari (pana acum se raportau doar cele de peste 10.000 USD) in cadrul programului de combatere a terorismului. Probabil urmeaza pragul de 100 de dolari si apoi tranzactiile cu marfuri, ca si alea pot fi ulterior transformate in bani destinati finantarii teroristilor. Dementa, frate…

Richard Branson, patronul Virgin, a declarat ieri la Kuala Lumpur, ca naveta “SpaceShipTwo”, destinata turismului spatial, va efectual primul zbor in cel mult 18 luni. "Constructia navetei s-a incheiat. In 18 luni vom trimite primii turisti in spatiu", a precizat Branson. Pretul unei calatorii a fost fixat la circa 200.000 de dolari. La banii astia, ma pot sui si eu in naveta, ca imi permit sa platesc ridicarea pana la fix doi metri de la sol.

“In cautarea pensiei pierdute”, titreaza Le Monde, problema fiind una de actualitate, ca si la noi. Si francezii au iesit in strada manifestand impotriva reformei pensiilor (la ei se va iesi la 62 de ani, daca imi amintesc bine proiectul lor de reforma). Un articol bun. L-as recomanda si celor din Guvernul nostru.

Chinezii au ajuns sa isi cumpere diplome false de la Universitatea din Toulon, bagandu-l pe rector in puscarie, dupa ce acesta a fost prins. Semn rau, inseamna ca micilor chinezi nu le mai ieseau propriile falsuri…

Americanii vor monitorizarea utilizatorilor de Internet, autoritatilor urmand sa li se permita ascultarea telefoanelor, accesul la e-mail samd. “Big Brothers” e tot mai aproape si din pacate, mai nimeni nu pare scandalizat de asemenea porcarii.

Ca tot suntem la NYT, excelent editorialul lui Krugman despre piata muncii. Citez din text: ”Ce se poate face cu privire la şomajul în masă? Toate capetele înţelepte sunt de acord: nu există răspunsuri rapide sau uşoare. Sunt multe lucruri de facut, dar fie muncitorii sunt in alt loc, fie au competenţe greşite. Problemele noastre sunt “structurale” şi va dura mulţi ani pentru a le rezolva, ni se spune”. Textul se cheama « Structura scuzelor ».

Tot din Le Monde, aflam ca preturile imobiliarelor pariziene sunt scandaloase. 7000-9000 de euro metrul patrat. Sa se faca dom`ne grupuri de clienti nemultumiti pe net si sa dea casele in judecata! Pai cum?

Institutul francez de Statistica a dat publicitatii un document soc. 13 cetateni dintr-o suta (sau 1,3 din 10, ca sa fim la fel de rigurosi) traiesc sub pragul saraciei, cu mai putin de 950 de euro pe luna. Mais vous blaguez, messieurs, n`est-ce pas?

BCE nu vrea taxa pe tranzactiile financiare, fiind in contradictie cu cei care ar vrea impunerea unei asemenea taxe (Franta si Germania in primul rand). Eu unul sunt pentru taxare.

Obama a promulgat ieri o lege excelenta care sprijina IMM-urile. Oare e greu sa ia ai nostri legea, sa dea un copy-paste, sa o adapteze in punctele bune si sa o aplice? Nu ca am si eu un IMM, da` ma bag in seama singur…

“Batranii ar face bine sa nu se mai planga si sa inceapa sa cheltuie, ajutand astfel economia britanica. Sa nu uite ca ei au beneficiat de preturi inalte ale proprietatilor imobiliare”, a spus viceguvernatorul Bancii Angliei, citat de Telegraph. Dinspre reprezentantii pensionarilor s-a auzit un “Fuck off!”

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa