Un artist brazilian a provocat un adevarat scandal dupa ce a realizat mai multe desene in care este infatisat asasinand noua lideri mondiali, relateaza Telegraph.co.uk. In lucrarile lui Gil Vicente apar, printre altii, fostul premier israelian Ariel Sharon, Papa Benedict al XVI-lea, Regina Elisabeta a Marii Britanii, liderul brazilian Luiz Inacio Lula da Silva sau cel iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Gil Vicente si lucrarile saleFoto: Reuters

Desenele in carbune ale lui Vicente au starnit controverse dupa ce au fost expuse, sambata, la Bienala de Arta de la Sao Paulo.

Intr-un desen, artistul este infatisat in timp ce pune un pistol la tampla fostului presedinte american George W. Bush, care este ingenuncheat, cu mainile legate la spate, in timp ce, in alta lucrare, Suveranul Pontif se apara de asasin cu mainile ridicate. Intr-un alt desen, Vicente ii taie gatul cu un cutit presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Desenele lui Vicente fac parte dintr-o serie intitulata Inimigos (Dusmani). Ele incearca sa evidentieze pretinsele crime pentru care liderii mondiali sunt considerati responsabili, in mod direct sau indirect, artistul imaginand ca acestia sunt pusi "sa plateasca pretul" pentru crimele lor.

"Deoarece ei au ucis atat de multi oameni, ar fi o favoare sa-i asasinezi, intelegeti? De ce nu mor cei aflati in putere sau in randul elitelor?", se intreaba artistul.

Mai multe organizatii au cerut ca lucrarile sa fie inlaturate din expozitie, sustinand ca ele incurajeaza "infractiunile violente".

Artistul insa s-a aparat afirmand ca "furatul banilor publici nu este o crima? Stirile de la TV nu incearca sa justifice infractiunile? Doar munca mea este o justificare a crimelor?".

Lucrarile lui Gil Vincente sunt evaluate colectiv la suma de 260.000 de dolari. Ele nu pot fi achizitionate individual.