Guvernul lui Nicolas Sarkozy intentioneaza sa inchida unul dintre cele mai importante circuri ale Europei, circul tiganesc Romanes, informeaza The Guardian.

Inspectoratul de munca din Franta sustine ca inchiderea circului tiganesc nu are nicio legatura cu climatul politic actual, care a facut ca aproximativ 1000 de tigani sa se intoarca in tarile lor, in timp ce aproape 200 de tabere tiganesti au fost desfiintate. Reprezentantii Inspectoratului francez de munca afirma ca au fost constatate o serie de probleme de functionare cu care circul Romanes se confrunta. Printre acestea se numara implicarea unor copii in desfasurarea programului artistic si exploatarea angajatilor, fiind platiti cu sume foarte mici.

Circul Romanes este unul dintre cele mai neobisnuite obiective culturale ale Parisului. Este singurul circ tiganesc existent in Europa, iar angajatii lui se disting prin faptul ca dupa caderea cortinei se retrag cu adevarat in caravanele lor. De 18 ani circul Romanes a atras turisti din toata lumea, iar in luna iunie a reprezentat Franta la Shanghai World Expo. ​