Un vapor la bordul caruia se afla zece militanti evrei israelieni, europeni si americani a parasit duminica portul Famagusta, din nordul Ciprului, cu destinatia Fasia Gaza. Pasagerii spera sa sparga, simbolic, blocada la care este supus acest teritoriu palestinian, relateaza AFP.

Nava, botezata Irene, navigheaza sub pavilion britanic iar calatoria pana la destinatia finala ar trebui sa dureze 36 de ore. "Avem o strategie de nonviolenta si de ne-confruntare, daca armata israeliana opreste vaporul, ii vom ajuta sa-l conduca in portul Ashdod", a declarat Yonatan Shapira, un fost soldat israelian, membru al echipajului.

"Este o datorie sfanta pentru mine, in calitate de supravietuitor al Holocaustului, sa protestez impotriva persecutiei, opresiunii si inhisorii la care sunt supusi atatia oameni, inclusiv 800.000 de copii, in Gaza", a afirmat Reuven Moshkovitz, in varsta de 82 de ani, aflat si el la bordul navei.

In luna iunie, armata israeliana a atacat un convoi cu ajutoare umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, incident soldat cu o baie de sange.

Statul evreu a recunoscut ulterior ca s-au comis erori in gestionarea acestui asalt, dar si-a exprimat din nou determinarea de a impiedica orice tentativa de spargere a blocadei.