Peste doua treimi dintre new-yorkezi nu isi doresc constructia unui centru islamic si a unei moschei langa fostul amplasament al World Trade Center, in ciuda faptului ca aproape toti sunt de acord cu faptul ca este un drept legal al musulmanilor, arata un sondaj citat de AFP.

Potrivit acestuia, 67% dintre locuitorii statului New York ar vrea ca moscheea sa fie construita mai departe de Ground Zero decat este planificat, la doua strazi distanta.

Cu toate acestea, 80% considera ca proiectul este indreptatit din punct de vedere legal.

"Aproape toti new-yorkezii sunt de acord ca libertatea de exprimare religioasa in care crede America ofera musulmanilor dreptul de a construi moscheea," a declarat directorul institutului de sondare.

Dezbaterea pe tema constructiei centrului islamic a devenit o problema internationala care a luat amploare la comemorarea atacurilor pe 11 septembrie si in contextul alegerilor legislative din 2 noiembrie.

Cei care se opun spun ca prezenta acestuia ar fi o ofensa adusa memoriei celor 2.752 de oameni ucisi in atentatul de la World Trade Center de catre militanti islamisti.

Pe de alta parte, atat Presedintele Barack Obama cat si primarul New York-ului, Michael Bloomberg au declarat ca sustin proiectul.