Coalitia de centru-dreapta a primului-ministru Fredrik Reinfeldt a castigat alegerile parlamentare care au avut loc duminica in Suedia, fara a avea insa o majoritate clara, relateaza Reuters. Partidul anti-imigrare de extrema dreapta a reusit sa intre pentru prima data in parlament, castigand 20 dintre cele 349 de locuri ale parlamentului unicameral.

Numaratoarea preliminara arata ca alianta a obtinut 172 de locuri, in timp ce opozitia de centru-stanga are 157.

"Astazi am scris istoria politica impreuna, cred ca asta este fantastic" a declarat liderul partidului de extrema dreapta al democratilor suedezi, cei care au realizat surpriza alegerilor, intr-o tara ca se mandreste cu un nivel ridicat de toleranta.

Desi neaga ca ar fi rasisti, nici coalitia de la putere nici opozitia nu vor sa considere o colaborare cu acestia.

"Daca se pastreaza acest rezultat, vom avea un scenariu pe care majoritatea votantilor suedezi ar fi vrut sa il evite - un partid xenofob care sa detina balanta puterii," a precizat un specialist in stiinte politice de la Universitatea Gothenburg.

Analistii au spus inca dinainte de alegeri ca lipsa unei majoritati pentru coalitie va nelinisti investitorii, iar coroana suedeza a fost mai slaba dupa rezultate.

Reinfeldt, care a promis reducerea taxelor si reforme pentru statul social, a anuntat ca este pregatit sa conduca un guvern minoritar, dar a repetat ca mai intai va aborda Partidul Verde din opozitie. El a respins orice colaborare cu partidul Democrat de extrema dreapta.

Premierul a beneficiat de una dintre cele mai puternice redresari economice din Europa si a reusit sa devina primul prim-ministru care castiga din nou alegerile.