Nicolas Sarkozy a declarat joi la summit-ul UE de la Bruxelles ca si Germania ar intentiona in curand sa desfiinteze taberele de tigani, scriu agentiile internationale de presa. Sarkozy sustine ca asa i-ar fi spus Angela Merkel. Aceasta insa a dezmintit imediat afirmatia presedintelui Frantei, care a provocat o noua runda de discutii aprinse intre oficialii UE. Cu toata negarea vehementa venita din partea cancelarului, adevarul este ca, in 14 aprilie 2010, ministrii de interne german si kosovar au semnat un acord de repatriere a 14.000 de refugiati, intre care peste 10.000 ar fi tigani.

Oare incotro s-o luamFoto: Hotnews

Dupa o discutie cu Angela Merkel la summit-ul UE din 16 septembrie, Nicolas Sarkozy ar fi declarat: „Domana Merkel mi-a spus ca intentioneaza, in saptamanile care vin, sa dispuna evacuarea de tabere“. Declaratia a fost preluata de agentiile de presa internationale si in presa germana.

La intrebarea unei jurnaliste, daca Germania rezolva aceste probleme „mai in liniste decat Franta“, presedintele Frantei ar fi raspuns: „Vom mai vedea cata liniste domneste in politica germana“. Sarkozy ar mai fi adaugat ca Merkel i-ar fi semnalizat „sprijin total si deplin“ in problema expulzarii tiganilor, scrie vineri Spiegel.de.

Declaratiile lui Nicolas Sarkozy au fost negate cu vehementa de Angela Merkel. „Cancelarul nu a vorbit nici in Consiliul UE si nici in cadrul discutiilor colaterale purtate cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, despre asa-numitele tabere de romi din Germania, ca sa nu mai vorbim de evacuarea lor“ a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Steffen Seibert, joi seara la Berlin.

Si ministrul de externe Guido Westerwelle (FDP) a declarat vineri la radioul german ca „nu exista astfel de intentii“ si ca lui i se pare ca „e vorba de o neintelegere“.

In 14 aprilie 2010, ministrul de interne german Thomas de Maizière (CDU) si omologul sau kosovar Bajram Rexhepi au semnat un acord care obliga Kosovo sa-si repatrieze 14.000 de refugiati, veniti in Germania in urma razboiului civil din Kosovo (martie-iunie 1999). Pe langa cei peste 10.000 de tigani, intre acesti refugiati se afla egipteni, kosovari si etnici serbi din Kosovo. Prin aceasta decizie, guvernul german ignora avertismentele impotriva acestor repatrieri, emise de Comisariatul pentru refugiati al UNO.

Refugiatii kosovari care urmeaza sa fie expulzati traiesc de zece ani, in Germania. Unii s-au integrat bine, copiii lor merg la scoala. Drept de sedere si recunoasterea ca refugiati in urma razboiului civil n-au primit. In Germania au trait ca „tolerati“, fiind in orice moment pasibili de a primi somatia sa paraseasca tara. Ministrii de Interne federali si ai landurilor, de orice culoare politica ar fi fost ei, n-au emis vreo reglementare a dreptului de sedere a acestor refugiati. Prin aceasta, accesul acestor oameni pe piata muncii germane a fost ingradit.

Ministrul de Maizière sarea, in primavara acestui an, in apararea conventiei, argumentand ca n-ar exista intentia „unor expulzari in masa“. Guvernul kosovar ceruse ca sa nu fie trimisi anual mai mult de 2.500 de fosti refugiati, inapoi in Kosovo. Pentru a sprijini integrarea lor pe piata muncii kosovare, guvernul german intentioneaza sa subventioneze cu 150 de euro lunar, pentru un interval de timp de cinci luni, salariul pe care un repatriat l-ar primi de la un angajator din Kosovo.