Statele Unite sunt interesate sa cumpere elicoptere Mi-17 produse de Rusia pentru dotarea armatei afghane, a declarat secretarul american al Apararii, Robert Gates, intr-un interviu acordat agentiei rusesti Interfax.

Mi-17Foto: Reuters

"Suntem cu siguranta interesati sa cumparam elicoptere MI-17. Sunt foarte potrivite pentru Afghanistan. Afghanii sunt familiarizati cu ele, stiu sa le piloteze", a afirmat miercuri Gates.

El a recunoscut insa ca aceasta idee intampina "o oarecare opozitie" in Statele Unite ale Americii, in conditiile in care "producatorii americani se intreaba de ce suntem interesati sa cumparam elicoptere rusesti".

Robert Gates a subliniat ca, oricum, "achizitiile pe care le avem in vedere sunt destul de limitate".

Intrebat cand ar putea fi luata o decizie in acest sens, oficialul american a precizat ca nu poate oferi un raspuns clar, totul depinzand de decizia Congresului de a finanta sau nu contractul.

Elicopterul Mi-17 a fost conceput special de armata sovietica pentru razboiul din Afghanistan, fiind foarte bine adaptat atat pentru zborul in regiunile muntoase cat si pentru zonele desertice.

Washington Post, care a scris primul despre acest subiect, in luna iunie, noteaza, ironic, ca CIA a inarmat rebelii afghani cu rachete Stinger, in perioada razboiului rece, pentru a dobori elicopterele sovietice.