Joi incepe a doua vizita papala in Marea Britanie din ultimii 500 de ani si prima de acest gen la invitatia statului britanic. Papa Benedict al XVI-lea se va afla in Scotia si in Anglia timp de patru zile (16-18 septembrie). Discutiile despre deficientele Bisericii Catolice au reinceput, printre actiuni si anunturi de protest. Vizita Papei Benedict al XVI-lea vine la cateva luni dupa ce scandalul abuzurilor sexuale asupra minorilor a pus Biserica Catolica intr-o situatie jenanta.

Vizita Papei in UK, invaluita in controverseFoto: Reuters

Cativa dintre cei care au suferit in urma acestor abuzuri au tinut miercuri, 15 septembrie, o conferinta de presa in Londra, declarand ca scuzele repetate nu inseamna nimic. Ce vor ei este "adevar, dreptate si tragere la raspundere". Una dintre victime este si Peter Saunders, in prezent seful Asociatiei Nationale pentru Oamenii Abuzati in Copilarie (NAPAC): "Vrem ca Papa sa spuna <>".

De la convertirea lui Henric al VIII-lea si pana in prezent, doar doi papi si-au anuntat vizita in Marea Britanie. Mai putin de o zecime din populatia Angliei si Tarii Galilor este catolica, iar in Scotia catolicii numara 17%. Vizita Papei Benedict se desfasoara sub motto-ul Cor ad Cor loquitur (O inima vorbeste alteia), inscriptionat pe blazonul cardinalului John Henry Newman.

Protest the Pope!

Tot miercuri, Hirotonisirea Femeilor Catolice si alte grupari au format Vocea Catolica pentru Reforma si au tinut un ritual de veghe in piata din fata Catedralei Westminster, militand pentru dreptul femeilor de a deveni preoti.

Discutiile au inceput, insa, mai devreme. Pe 1 septembrie, Central London Humanists, in parteneriat cu Asociatia Umanista Britanica si Societatea Etica South Place, au dezbatut argumentele campaniei Protest the Pope.

Protest the Pope, o organizatie-umbrela pentru mai multe asociatii nemultumite de vizita oficiala a Papei in Marea Britanie, si-a facut publice reprosurile la adresa Papei si in timpul anului.

Pe 16 septembrie, in Edinburgh, unde Papa este asteptat sa soseasca, Protest the Pope organizeaza o manifestare, iar pe 18 martie - un mars in Londra, din Hyde Park – unde Papa va tine o cuvantare – pana la Downing Street, sediul Primului-Ministru.

Membrii organizatiei resping atitudinea intransigenta a Papei fata de avort, de metodele contraceptive, de homosexuali, bisexuali si trans-sexuali, acuza ratarea rezolvarii cazurilor de abuz asupra minorilor si reabilitarea episcopului care a negat holocaustul – Richard Williamson, si a "indulcitorului" lui Hitler, Papa Pius al XII-lea.

Organizatia mai acuza Vaticanul ca nu a semnat tratatele majore ale Drepturilor Omului, ci a preferat propriile versiuni, care "au impact negativ asupra cetateniilor acelor state cu care Vaticanul a semnat tratatele concordante".

"Ca si conducator de stat, Papa este un invitat nepotrivit pentru UK si nu ar trebui sa i se acorde onoarea si recunoasterea unei vizite de stat", scrie site-ul protestatar.

Sustinerea lui Benedict XVI – in sondaje

Ideile lui Joseph Alois Ratzinger nu sunt neaparat impartasite de credinciosii catolici din Marea Britanie, dupa cum arata un sondaj recent YouGov, una dintre cele mai de incredere institutii de sondare a publicului din UK.

Peste 70% nu sunt de acord ca in tarile sarace din Africa, unde se duce o lupta cu SIDA, abstinenta trebuie sa inlocuiasca metodele contraceptive. Doar 6% din britanicele catolice respondente ii dau dreptate cand vine vorba de interzicerea avorturilor. De asemenea, o minoritate de 11% dintre catolicii inclusi in studiu considera homosexualitatea imorala.

"Este deprimant sa te gandesti ca puterea politica imensa exercitata de Biserica la Natiunile Unite si in Bruxelles reflecta parerile a catorva barbati varstnici, nici macar a Bisericii pe care ei pretind ca o reprezinta", spune directorul Societatii Nationale Seculare, Keith Porteous Wood, citat de presa britanica.

Pe de alta parte, expertul Vaticanului in relatiile cu Biserica Anglicana, cardinalul Walter Kasper, a fost citat de The Guardian in raspunsul sau la intrebarea daca sunt sau nu crestinii discriminati in UK: "Da. Mai presus de toate, un ateism nou si agresiv s-a raspandit in Marea Britanie. Daca, de exemplu, porti o cruce la British Airways, esti discriminat". Remarcile se refereau la cazul angajatei BA care si-a dat in judecata compania pentru ca nu o lasa sa poarte o cruce la vedere. Aceasta a pierdut atat procesul initial, cat si apelul. BA a raspuns miercuri, negand acuzatiile cadinalului.

Programul vizitei papale

Papa Benedict al XVI-lea va vizita Marea Britanie intre 16 si 19 septembrie.

Joi va ajunge in Edinburgh, unde va fi intampinat de Regina Elisabeta a II-a si membri ai familiei regale. Va tine o slujba publica in Glasgow.

Vineri se va afla in Londra, unde va vizita St Mary’s University College. Aici se va ruga alaturi de reprezentanti ai congregatiilor religioase si va intalni in jur de 3.000 de tineri. O intrevedere cu Arhiepiscopul de Canterbury va avea loc inspre seara, cand va incheia ziua la Westminster Abbey.

Sambata isi va incepe ziua la Westminster Cathedral, de unde va saluta catolicii din Wales. Va vizita un centru de batrani si va incheia cu o rugaciune in Hyde Park.

Duminica, in Birmingham, va tine o slujba de beatificare pentru cardinalul victorian John Henry Newman. Inainte de a se intoarce in Roma, Papa se va intalni cu episcopi din Anglia, Tata Galiilor si Scotia. (Catolicii din Irlanda de Nord apartin diocezei irlandeze.)