Jurnalistul ucrainean Gheorghi Gongadze a fost ucis in anul 2000 la ordinul ministrului de interne de la acea vreme, Iuri Kravcenko, au declarat marti procurorii, citati de AFP. Kravcenko s-a sinucis in 2005, inainte sa depuna marturie in acest caz.

Potrivit comunicatului procuraturii, "Iuri Kravcenko a instigat si a ordonat" asasinatul lui Gongadze.

Trei fosti politisti au fost arestati in acest caz in 2008, iar in iulie 2009 generalul Oleksiy Pukacha a marturisit ca el a comis crima, dupa ce a fost arestat.

Imediat dupa descoperirea trupului, au fost facute publice inregistrari care indicau ca presedintele in functie la vremea aceea, Leonid Kucima, ar fi pus la cale crima. In inregistrari, realizate de una din garzile de corp ale presedintelui si facute publice de un membru al opozitiei, Kucima discuta cu fostul ministru de Interne despre eliminarea reporterului, care publicase mai multe materiale referitoare la acte de coruptie la nivel inalt.

Kucima nu a negat ca vocea de pe inregistrari este a sa, insa a sustinut ca inregistrarile au fost montate in asa fel incat sa para ca a spus anumite lucruri pe care nu a intentionat sa le spuna.