Un avocat din Australia, membru al grupului Brisbane Atheists, a rupt pagini din Coran si din Biblie si " le-a fumat", transmite AFP, citand o inregistrare postata pe site-ul YouTube. Clipul video in care apare avocatul Alex Stewart a intervenit in contextul in care pastorul american Terry Jones a abandonat in ultima clipa o propunere controversata de a comemora atentatele de la 11 septembrie 2001: el isi invitase adeptii la arderea mai multor exemplare ale Coranului chiar in ziua in care s-au implinit 9 ani de la atentatele teroriste. Jones a anuntat sambata ca renunta la initiativa, spunand ca nu va arde cartea sfanta a Islamului "nici astazi, nici alta data".

Alex Stewart a provocat scandalFoto: Captura Youtube.com

Intr-un film care dureaza 12 minute, intitulat "Biblia sau Coranul - care arde mai bine?", Stewart poate fi vazut cum tine in maini cele doua carti sfinte, inainte de a le rupe paginile. Avocatul fumeaza apoi paginile rupte din Coran si din Biblie.

La un moment dat, Stewart pare sa fumeze o tigara cu canabis, realizata dintr-o pagina din Biblie, se lasa pe spate si spune "Sfanta!". In plus, avocatul afirma ca Biblia si Coranul sunt "doar niste carti".

Filmul a fost postat pe site-ul YouTube la sfarsitul saptamanii trecute, insa a fost sters ulterior. Inregistrarea a fost incarcata de alti utilizatori.

Conducerea Queensland University of Technology, unde Stewart este angajat, a anuntat ca a avut o intalnire cu el, iar avocatul urmeaza sa renunte la postul de cercetator pe care-l ocupa in prezent. Vicepresedintele universitatii, Peter Coaldrake, a declarat ca institutia este "extrem, extrem de nemultumita si dezamagita ca un astfel de incident a avut loc".

La randul sau, presedintele Asociatiei Islamice din Australia, Sheik Muhammad Wahid, a afirmat ca filmul "ii raneste profund pe musulmani" si ca nu face altceva decat sa creeze disensiuni intre locuitorii din Australia.

Intr-o declaratie facuta pentru Courier Mail din Brisbane, Stewart si-a aparat dreptul la exprimare, afirmand ca "filmul a fost o gluma, bineinteles" si ca nu fuma marijuana ci "doar fire de iarba".

Pastorul bisericii din Florida care planuise arderea mai multor exemplare din Coran pe 11 septembrie, in semn de protest fata de extremismul islamic, a anuntat sambata ca renunta la initiativa, spunand ca nu va arde cartea sfanta a Islamului "nici astazi, nici alta data". Terry Jones anuntase cu o zi inainte ca suspenda pentru moment planul, in speranta ca centrul musulman care urmeaza sa fie construit langa Ground Zero din New York va fi relocalizat, anunt care face parte dintr-o serie de declaratii contradictorii ce au starnit reactii puternice la nivel international.