Iranul este pregatit sa o elibereze pe turista americana Sarah Shourd in schimbul unei cautiuni de 500.000 de dolari, a anuntat duminica procurorul Teheranului, Abbas Jafari Dolatabadi, citat de agentia oficiala IRNA, preluata de AFP.

Dolatabadi a precizat ca Sarah Shourd si cei doi americani alaturi de care a fost arestata in iulie 2009, pe teritoriul iranian, in apropiere de frontiera irakiana, au fost acuzati oficial de "spionaj" de un judecator si ca dosarul lor este "practic inchis".

"In ceea ce o priveste pe femeia acuzata, a fost stabilita o cautiune de 5 miliarde de riali (circa 500.000 de dolari) si ea poate fi eliberata dupa ce o plateste", a adaugat procurorul Teheranului.

Eliberarea lui Sarah Shourd "din mila islamica" a fost anuntata initial de guvernul iranian pentru sambata, dar a fost blocata in ultimul minut de justitie, care a afirmat ca examinarea dosarului celor trei turisti americani "nu a fost definitivata".

Justitia iraniana a prelungit in schimb perioada de detentie pentru ceilalti doi americani, Shane Bauer si Josh Fattal, a precizat Jagari Dolatabadi.