Politicianul Erika Steinbach, aliat al Cancelarului Angela Merkel, a anuntat ca demisioneaza din conducerea Partidului Crestin-Democrat, dupa un comentariu prin care a sugerat ca Polonia ar fi fost la fel de responsabila pentru cel de-al doilea razboi mondial precum Germania, relateaza Reuters.

Steinbach, care conduce o liga ce reprezinta 12,5 milioane de germani expulzati din Europa de Est dupa razboi, a fost aspru criticata, inclusiv de Merkel, dupa ce a spus ca Polonia si-a mobilizat fortele armate inainte ca Adolf Hitler sa atace in 1939.

Comentariul a venit ca reactie la afirmatiile a doi membri ai Ligii, care ar fi spus ca mobilizarea Poloniei au dus la raspunsul Germaniei din 1939.

"Din pacate, nu pot schimba faptul ca Polonia s-a mobilizat in martie 1933", a spus ea pentru cotidianul Die Welt, adaugand ca nu doreste sa sugereze ca Germania nu ar fi fost vinovata de razboi.

Potrivit BBC, Steinbach, fiica unui ofiter de armata german care si-a efectuat stagiul in Polonia aflata sub ocupatie nazista, este de mai multa vreme in vizorul polonezilor.

Ambasadorul Poloniei in Germania a comparat declaratia sa cu propaganda nazista, precizand insa ca relatiile dintre cele doua state sunt prea puternice pentru a fi afectate.