​Scenaristul filmului "The Queen" l-a acuzat pe fostul premier britanic Tony Blair ca a copiat in cartea sa de memorii, lansata saptamana trecuta, replici din productia premiata cu Oscar, transmite New York Post. Peter Morgan a afirmat ca exista "similaritati remarcabile" intre mai multe replici din filmul sau si cateva pasaje din cartea "A Journey: My Political Life", un volum de 700 de pagini aparut recent.

O carte controversataFoto: Agerpres

Morgan a dat ca exemplu o scena imaginata de el, ce descrie o intalnire din 1997 intre Blair si Regina Elisabeta, si descrierea acestei scene in cartea fostului premier.

In film, Regina ii spune lui Blair: "Esti cel de-al 10 premier pe care l-am avut, Dl. Blair. Primul a fost Winston Churchill."

Blair a scris ca Regina Elisabeta i-ar fi spus: "Esti cel de-al 10 premier pe care l-am avut. Primul a fost Winston. Asta s-a intamplat inainte ca tu sa te nasti".

Morgan a declarat ca a fost "uluit" cand a citit cartea, pentru ca el nu a avut informatii legate de acea intalnire si "a inventat replicile".

Morgan, care a scris printre altele si scenariile la filmele "Frost/Nixon" si "The Last King of Scotland", a sugerat ca exista trei posibilitati de explicare a similaritatilor: "Prima este ca am ghicit absolut perfect replicile, lucru destul de improbabil. A doua e ca Blair a decis sa sustina ce am imaginat eu ca replica oficiala. Iar a treia este ca el a avut prea multe pahare de gin cu tonic si a devenit confuz".

Editura care a publicat cartea lui Blair nu a raspuns unor solicitari de a explica similaritatile, insa politicianul britanic a spus inainte de mai multe ori ca nu a vazut filmul din 2006.

In volumul sau de memorii, publicat recent, Blair vorbeste despre razboiul din Irak, despre abuzul de alcool, despre "adevaratul idealist si om integru" George W. Bush, despre relatia cu Regina sau cea cu succesorul sau, Gordon Brown.

Blair (57 de ani) a parasit Downing Street 10 in iunie 2007, dupa 10 ani la putere.