​Conferinta “Moscova – centru financiar international, rubla – valuta de rezerva: realitati si perspective” a adus o crunta dezamagire pentru arhitectii centrului financiar mondial in Rusia. Economistii europeni au evaluat ca medii sansele Moscovei de a intra in clubul centrelor financiare mondiale. „Piata financiara a Rusiei este mare, dar la scara mondiala, este medie”, au spus ei. La Davos, unde elita rusa adora sa mearga pentru a dezbate probleme globale, se afirma ca, inainte de toate, Moscova trebuie sa ajunga din urma China si Hong Kong, scrie RBK Daily.

Piata RosieFoto: Agerpres

„Cunosc numai doua centre financiare internationale – New York si Londra”, a declarat la conferinta directorul general al Barclays Capital. Intrebat cum poate deveni Moscova centru financiar, el a raspuns scurt si concis: „Pur si simplu, nu incercati”. Replica a starnit hohote de ras in sala.

„Rolul unui centru financiar international este de a orienta capitalul acolo unde exista investitori si de a-i trimite pe investitori acolo unde exista capital. Iar acest lucru este imposibil in alt loc decat New York si Londra”, a continuat omul de afaceri.

„A dori crearea la Moscova a unui centru financiar international este un lucru bun si folositor, macar pentru faptul ca amelioreaza climatul financiar. Dar pasii intreprinsi in aceasta directie sunt, mai degraba, indreptati spre popularizarea acestei idei si crearea unei imagini favorabile a Rusiei si Moscovei in ochii investitorilor straini. Iar accentul exclusiv pe aceasta latura nu va aduce rezultatul scontat”, a comentat economistul sef al bancii HSBC pentru Rusia si CSI, Aleksandr Moroz.

"E dificil sa devii un nou centru financiar, in conditiile in care exista dificultati in dezvoltarea comunicatiilor si infrastructurii pentru o activitate confortabila a mediului de afaceri", a subliniat el.