Problema tiganilor repatriati este un subiect fierbine la Strasbourg. Joi, Parlamentul European voteaza in plen doua propuneri de rezolutii privind situatia tiganilor in Europa. Marti, europarlamentarii au criticat decizia Frantei de expulzare a tiganilor, apreciind ca aceasta masura este inacceptabila, discriminatorie si in contradictie cu dreptul la libera circulatie in Europa.

Intr-o rezolutie comuna, patru dintre principalele grupuri politice din Parlamentul European - socialistii, liberalii, verzii si comunistii - cer autoritatilor franceze sa suspende expulzarea tiganilor.

Cea de-al doilea proiect de rezolutie este semnat de principalul grup politic din Parlamentul European (cel al conservatorilor). In document nu se face referire directa la situatia din Franta, dar se mentioneaza necesitatea unei actiuni mai puternice din partea Uniunii Europene pentru integrarea tiganilor. Totodata, se subliniaza ca aceasta situatie nu trebuie sa afecteze viitoarea aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, iar expulzarea cetăţenilor UE trebuie să se efectueze numai de la caz la caz, pe baza unor decizii judecătoreşti adecvate. Pentru adoptarea rezolutiei, conservatorii vor avea nevoie de sustinerea euroscepticilor si extremei-dreapta.

Singura reprezentanta a comunitatii tiganilor din Parlamentul European, Livia Jaroka, a cerut ca problema tiganilor din Europa sa nu fie folosita in scop politic. In opinia sa, forul care poate aprecia legitimitatea actiunilor intreprinse de Franta este Comisia Europeana - transmit agentiile internationale de presa.

Intre timp, la Bucuresti au loc discutii intre autoritatile romane si cele franceze, iar concluziile acestor intalniri vor fi facute publice joi seara, dupa cum transmite Realitatea Tv.