Fidel Castro l-a criticat pe presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, intr-un interviu pentru revista The Atlantic, pentru ca da dovada de o atitudine antisemita, negand Holocaustul, potrivit jurnalistului care l-a intervievat in Havana.

Fostul lider cubanez a spus ca Iranul poate promova pacea "recunoscand istoria unica a anti-semitismului si incercand sa inteleaga de ce israelienii se tem pentru viata lor".

"Cred ca nimeni nu a fost mai ponegrit decat evreii. As spune mult mai mult decat musulmanii", a spus Castro, care a adaugat ca guvernul iranian trebuie sa ii inteleaga pe evrei pentru ca "au fost expulzati de pe pamantul lor, persecutati si tratati rau in toata lumea, ca cei care l-au ucis pe Dumnezeu".

Jurnalistul Jeffrey Goldberg povesteste ca, in cadrul intalnirii, Castro a insistat pe aspectul antisemitismului, amintindu-si de perioada copilariei cand nici nu stia ce este "un evreu", si credea ca este o pasare despre care stia ca se numeste asa, iar copiii erau invatati ca Dumnezeu a fost ucis de evrei. "Atat de ignoranta era lumea", a spus liderul cubanez.

"Evreii au trait o existenta mult mai grea decat a noastra. Nu este nimic care sa se compare cu Holocaustul", a insistat acesta.

Castro a precizat ca sanctiunile impuse Iranului de catre SUA si Israel nu vor determina statul islamic sa nu mai produca arme nucleare.

"Aceasta problema nu se va rezolva, pentru ca iranienii nu se vor da inpoi in fata amenintarilor", a comentat el.

Fidel Castro a renuntat la presedintie in 2006, in urma unei interventii chirurgicale, si a disparut din viata publica. El a revenit recent, sustinand primul sau discurs public la inceputul lunii, in care a cerut comunitatii internationale sa faca tot posibilul pentru a evita un conflict in Orientul Mijlociu care ar avea sanse mari sa degenereze intr-un conflict nuclear global.