Agentia spatiala din Rusia s-a declarat revoltata marti dupa ce Ministerul Apararii de la Mosocova a refuzat sa acorde unuia dintre cosmonautii sai o importanta medalie nationala, pentru prima data in istoria de o jumatate de secol a zborurilor Soyuz, transmite AFP. Este a doua oara cand oficialii rusi au refuzat sa-i ofere medalia "Erou al Rusiei" lui Maxim Suraev, care in martie s-a intors pe Pamant dupa ce a petrecut sase luni la bordul Statiei Spatiale Internationale. Presa rusa a scris ca este vorba despre "un scandal de proportii cosmice".

Maxim SuraevFoto: Captura Youtube.com

Purtatorul de cuvant al Roskosmos, Alexander Vorobyov, a declarat ca "din cate stie el, nu au fost oferite niciun fel de motive" pentru care ministerul a refuzat acordarea medaliei de erou.

Medalia, una dintre cele mai inalte distinctii din Rusia, a fost acordata aproape tuturor cosmonautilor aflati la primul zbor, primul fiind Iuri Gagarin in 1961. De asemenea, fiecare cosmonaut care a zburat pe navetele Soyuz dupa destramarea URSS a primit aceasta medalie.

"Intreaga comunitate a cosmonautilor rusi este impotriva a ceea ce se intampla si, pana la final, ar putea ca toti sa intre in greva", a declarat Vorobyov, precizand ca agentia spatiala a facut apel la presedintele Dmitri Medvedev sa intervina.

AFP precizeaza ca detinatorul medaliei "Erou al Rusiei" primeste locuinta, pensie si reduceri la calatorii, iar dupa ce moare are dreptul la funeralii nationale. Vorobyov a spus ca aceste beneficii vin drept compensatie pentru cosmonautii rusi, platiti mult mai prost decat cei americani.

"Cosmonautii nostri castiga cu mult mai putin decat cei ai NASA, astfel incat aceasta reprezinta, intr-un fel, o compensatie morala. Daca nu au de gand sa-i faca recipienti ai medaliei Erou al Rusiei, atunci macar sa le creasca salariile", a spus purtatorul de cuvant al Roskosmos.

Suraev (38 de ani), aflat la primul sau zbor in spatiu, a devenit primul cosmonaut rus care a scris un blog despre timpul petrecut la bordul navetei. El a efectuat, de asemenea, si o iesire in spatiu.

Colegii sai spun ca el a facut suficiente pentru a merita medalia. "S-au gandit probabil ca nu facem nimic acolo, sus... ca zburam doar pentru vacanta", a afirmat cosmonautul Roman Romanenko.

Vezi imagini din timpul misiunii la care a participat Suraev.