O "matura dubla" creata de un baiat in varsta de cinci ani este una dintre cele mai ingenioase inventii ale ultimului deceniu din Marea Britanie, potrivit British Library, citata de CourierMail.au. "Matura imbunatatita" face parte dintre produsele incluse in expozitia "Inventing the 21st Century", deschisa luni la British Library.

Potrivit informatiilor, Sam Houghton a venit cu ideea modificarii unei maturi clasice in timp ce-l urmarea pe tatal sau chinuindu-se sa stranga frunzele din gradina.

Inspirat de eroii sai Wallace & Gromit si Archie the Inventor din serialulBalamory, baiatul din Derbyshire a decis sa lege doua maturi, folosind un elastic de cauciuc, realizand asa-numita "Matura imbunatatita".

Produsul, care poate matura simultan atat gunoaie mai mari cat si praful, a primit brevet oficial de inventie si este considerat de experti "una dintre cele mai inspirate inventii" ale ultimilor 10 ani. Matura dubla este in top 15 al inventilor ingenioase din Marea Britanie.

Steve Van Dulken, expertul in brevete de inventiii al British Library, a declarat ca "Sam este o inspiratie pentru noi toti, astfel incat am fost hotarat in timpul procesului de selectie a inventiilor sa-i includem pe el si pe matura sa".

"Trebuie sa incurajam si mai mult copiii sa-si doreasca sa inventeze, si sa punem mai mult accentul pe inginerie si inventie in scolile noastre", a declarat Van Dulken.

Sam este considerat cea mai tanara persoana care a primit un brevet oficial de inventie. Tatal sau, Mark, care este un avocat in domeniu brevetelor, l-a ajutat pe Sam sa obtina recunoasterea oficiala.

Printre produsele expuse la "Inventing the 21st Century" se numara Yoomi, o sticla-biberon care se incalzeste singura, si Road Refresher, un castronas care permite cainilor aflati in masini in mars sa bea apa fara sa verse lichidul.

Vezi pe site-ul BBC mai multe informatii despre inventia micutului Houghton.

Citeste mai multe despre expozitia din Londra pe blogul lui Steve van Dulken.