Investitorul Warren Buffett si fondatorul Microsoft, Bill Gates, vor merge in China in aceasta luna pentru a-i convinge pe miliardarii chinezi sa-si doneze averile, ca parte a campaniei "Giving Pledge" pe care ei au lansat-o in Statele Unite, transmite CNN, citand un material din Financial Times. In iunie, CNN Money anunta ca Buffet si Gates, impreuna cu sotia sa, Melinda, pregatesc o campanie caritabila care ar putea revolutiona comportamentul filantropic al americanilor. Scopul celor trei - sa ii determine pe miliardarii tarii, incepand cu cei din lista intocmita de revista Forbes, sa se angajeze la cedarea a cel putin jumatate din valoarea averii lor organizatiilor caritabile.

Buffett si GatesFoto: Agerpres

"Dar teama de a fi convinsi sa-si dea o parte din averi i-ar fi indepartat pe unii dintre miliardarii chinezi" de la cina pe care Buffett si Gates urmeaza sa o ofere la Beijing, in luna septembrie. Pe lista exclusivista a invitatilor se numara Zhang Xin, CEO al gigantului imobiliar SOHO China si Wang Chuanfu, presedintele producatorului de masini si baterii BYD.

Potrivit presei chineze, directorul Fundatiei Bill si Melinda Gates din Beijing este ingrijorat ca unii dintre invitati ar putea sa nu participe. "Un numar mic de persoane a declinat invitatia de a participa, in timp ce multi dintre invitati au sunat sa ne intrebe daca vor fi obligati sa anunte o donatie in timpul cinei", a declarat Ray Yip.

"Cea mai mare teama pe care o au este aceea de a fi umiliti", a spus el. Yip a afirmat, de asemenea, ca cina este organizata pentru a le permite lui Gates si Buffett "sa cunoasca noi prieteni si sa faca schimbi de idei despre parteneri interesati in actiuni caritabile, nu sa-i convinga pe miliardarii chinezi sa faca donatii". Cei doi miliardari americani ar putea chiar sa trimita in avans scrisori in care sa-i asigure pe bogatii Chinei ca nu vor fi obligati sa faca donatii.

Rupert Hoogewerf, care realizeaza Hurun Report (lista bogatilor din China), a declarat ca multi chinezi sunt in continuare sceptici in legatura cu motivele pentru care oamenii doneaza bani si ca "cel mai important actionar in toate organizatiile caritabile din China este intotdeauna Guvernul".

Hoogewerf si-a exprimat insa optimismul in legatura cu vizita lui Gates si Buffett in China, mai ales ca seismul devastator din 2008 din Sichuan a schimbat opiniile multor antrepenori locali. "Bill Gates si Warren Buffett sunt idolatrizati de antrepenorii chinezi... Venirea lor aici este posibil sa fie inceputul filantropiei in China".

Buffet si Gates vor ca miliardarii sa-si doneze cel putin 50% din averi

In iunie, CNN Money anunta ca Warren Buffet si Bill Gates, impreuna cu sotia sa, Melinda, pregatesc o campanie caritabila care ar putea revolutiona comportamentul filantropic al americanilor. Scopul celor trei - sa ii determine pe miliardarii tarii, incepand cu cei din lista intocmita de revista Forbes, sa se angajeze la cedarea a cel putin jumatate din valoarea averii lor organizatiilor caritabile.

Potrivit informatiilor, in ultimii patru ani, Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume dupa Carlos Slim si Bill Gates, a donat fundatiei sotilor Gates 6,4 miliarde de dolari. Impreuna cu banii donati chiar de Bill si Melinda Gates, fundatia a reusit sa ofere, in fiecare an, aproximativ 3 miliarde de dolari, in special organizatiilor medicale.

Intr-un calcul aproximativ, intreaga avere a celor 400 de miliardari din topul Forbes s-ar ridica la 1,2 trilioane de dolari. Astfel, daca acestia s-ar angaja la initiativa celor trei, s-ar strange 600 de miliarde de dolari pentru organizatii caritabile.

Buffett a explicat ca oamenii foarte bogati se gandesc ce ar putea face cu averile lor, insa amana decizia, uneori pana la momentul cand e prea tarziu.

"Daca asteapta sa isi scrie testamentul la 90 de ani, sansa ca puterea lor de gandire si vointa sa fie mai bune decat in prezent este nula", a spus celebrul investitor.

Ideea s-a dezvoltat anul trecut, la o intalnire intre miliardari, prezidata de David Rockefeller la New York, la care au luat parte, printre altii, Oprah si Michael Bloomberg, primarul New York-ului si al optulea cel mai bogat om din SUA.