Sase barbati si o femeie au fost gasiti vinovati de abuzuri sexuale impotriva copiilor, in cadrul unul proces care a durat aproape sase ani si despre care se crede ca a fost cel mai lung din istoria Portugaliei, transmite AP. Printre cei vinovati se numara un popular prezentator de televiziune si un fost ambasador UNESCO.

Carlos Cruz, unul dintre acuzatiFoto: Reuters

Procurorul-sef Miguel Matias a declarat ca toti cei sapte acuzati au fost gasiti vinovati de abuzuri sexuale impotriva minorilor si adolescentilor, violarea unor copii si participarea la o retea de pedofilie la o casa de copii din Lisabona, in anii '90.

Judecatorii au anuntat sentinte cuprinse intre 5 si 18 ani pentru sase dintre acuzati. Acuzatii, care au negat acuzatiile si au afirmat ca acestea le-au distrus vietile, au dreptul sa faca apel.

Procesul, considerat cel mai lung din istoria tarii, a inclus marturii din partea a peste 800 de martori si experti, intre care 32 de victime, si a socat opinia publica din Portugalia.

Potrivit rechizitoriului, abuzurile ar fi avut loc in Casa Pia, o institutie veche de 230 de ani, unde sunt gazduiti 4.500 de copii, in mai multe imobile raspandite in jurul capitalei portugheze. Victimele abuzurilor - tineri care au acum intre 16 si 22 de ani - au depus marturie in timpul procesului si i-au identificat pe cei acuzati.

Un fost sofer la Casa Pia, Carlos Silvino, a recunoscut peste 600 de abuzuri si i-a incrimat pe ceilalti acuzati, intre care Carlos Cruz (un popular prezentator de televiziune) si Jorge Ritto (un diplomat si fost ambasador UNESCO). Singura femeie acuzata in acest proces, Gertrudes Nunes, (68 de ani), a fost gasita vinovata ca si-a pus casa la dispozitie pentru intalnirile dintre copii si pedofili.

Informatiile despre existenta unei retele de pedofilie intr-o institutie de stat au spulberat increderea publicului in autoritati, care au aparut incapabile sa-i protejeze pe copii. In plus, procesul a scos in evidenta si tarele sistemului juridic din Portugalia, extrem de lent.