Statele Unite au anuntat miercuri ca au inscris talibanii pakistanezi (Tehrik-e-Taliban) pe lista neagra a organizatiilor teroriste internationale, relateaza AFP.

"Exista suficiente elemente" pentru a lua aceasta decizie, scrie secretarul de stat Hillary Clinton, intr-o nota publicata in Federal Register.

Inscrierea in aceasta lista implica faptul ca toate eventualele bunuri detinute de organizatie in Statele Unite vor fi confiscate. De asemenea, impune interdictia finantarii acestei grupari de catre cetatenii americani, iar membrii organizatiei nu au voie sa intre pe teritoriul american.

Decizia a fost adoptata la cererea unui grup de senatori americani, dupa anuntul ca Tehrik-e-Taliban a fost implicat in atentatul esuat din Times Square, din 1 mai.

Grupul este considerat principalul responsabil in organizarea valului de atentate sinucigase din Pakistan, soldat cu peste 3.500 de morti in ultimii trei ani.

Pe lista neagra a Statelor Unite se afla si miscarea pakistaneza Lashkar-e-Taiba, acuzata de orchestrarea atacurilor de la Bombay, in 2008, gruparile Hamas, Hezbolla, IRA sau tigrii tamili.