O noua lege care interzice fumatul in locurile publice a intrat in vigoare miercuri in Grecia, unde autoritatile incearca sa reduca numarul fumatorilor, transmite AFP. Proprietarii de restaurante si cafenele au amenintat ca vor ignora noua lege, despre care sustin ca le va afecta afacerile.

Lege anti-fumat in GreciaFoto: Reuters

"Stingeti tigarile, adauga (zile) vietii tale" este sloganul noii legislatii, adoptata in iulie 2009. Legea interzice fumatul in toate locurile publice, cu exceptia cazinourilor si a salilor mari de concert, care au primit o derogare de noua luni pentru a impune noile restrictii. In plus, publicitatea la tutun a fost interzisa.

Cei care incalca legea risca o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de euro, in timp ce patronii ar putea fi penalizati cu amenzi intre 500 si 10.000 de euro daca permit fumatul in localurile pe care le detin. Companiile care incalca legea in mod repetat risca sa ramana fara licenta de functionare.

Este a doua oara in mai putin de un an cand oficialii vor sa interzica fumatul insa autoritatile elene au anuntat ca, de data aceasta, vor implementa legea, despre care premierul George Papandreu a spus ca "ne ajuta la indeplinirea obiectivelor noastre... sa facem tara mai durabila, nu doar din punct de vedere economic ci si in ceea ce priveste traiul zilnic".

Ministrul Sanatatii, Mariliza Xenoyannakopoulou, a declarat ca fumatorii vor avea o perioada de gratie de o luna de zile in care nu vor fi amendati pentru incalcarea legii. "Este o chestiune de sanatate publica, nu o vanatoare de vrajitoare", a spus ministrul.

Cu toate acestea, proprietarii de restaurante si cafenele au amenintat ca vor ignora noua lege, despre care afirma ca le va afecta afacerile.

AFP scrie ca 40% dintre greci sunt fumatori (fata de media 29% in Europa). Elenii fumeaza zilnic, in medie, opt tigari.