Presedintele american Barack Obama a anuntat sfarsitul operatiunii "Libertate in Irak" si a precizat - in discursul adresat natiunii - ca, in acest moment, cetatenii irakieni sunt responsabili de securitatea tarii lor. Liderul de la Casa Alba a apreciat ca Statele Unite au fost la inaltimea resposabilitatilor sale pe acest teritoriu, transmit agentiile internationale de presa.

"In urma cu sapte ani, de la aceasta tribuna, presedintele George Bush a anuntat inceputul operatiunilor militare din Irak. Multe s-au schimbat din acea seara. Un razboi purtat pentru dezarmarea unui stat s-a transformat in lupta impotriva unor insurgenti. Mii de americani si-au jertfit viata, zeci de mii au fost raniti, iar relatiile noastre cu restul lumii au devenit tensionate. Unitatea noastra interna a fost pusa la incercare. Acestea s-au numarat printre cele mai grele provocari pe care le-am avut" - a subliniat presedintele Obama, in discursul sau.

Totodata, presedintele Obama a reamintit ca aproape 100.000 de soldati americani au fost retrasi din Irak, iar sute de baze militare au fost inchise sau transferate irakienilor. Potrivit calendarului anuntat de presedintele american, vor ramane in Irak mai putin de 50.000 de soldati, care vor fi retrasi pana la sfarsitul anului 2011.

"Fara indoiala, violentele nu vor inceta odata cu incheierea misiunii noastre de lupta. Extremistii vor continua sa amplaseze bombe, sa-i atace pe civilii irakieni, in incercarea de a da nastere unor ciocniri sectare. Totusi, pana la urma, acesti teroristi nu-si vor atinge scopurile. Irakienii sunt un popor mandru" - a adaugat Obama.

Dupa acest anunt al presedintelui Barack Obama, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a inceput miercuri dimineata o vizita-surpriza in Irak - relateaza France Presse.

De la inceputul interventiei americane in Irak, si-au pierdut viata peste 4.400 de militari americani. In martie 2003, actiunea a fost lansata de George Bush - predecesorul lui Barack Obama la Casa Alba, pentru a-l indeparta de la putere pe Saddam Hussein, suspectat ca ar intretine un arsenal de arme de distrugere in masa.