Colonelul Mouammar Gaddafi a cerut marti Uniunii Europene sa deblocheze anual cinci miliarde de euro pentru a stopa imigratia clandestina din Africa "neagra", anunta cotidianul anglofon A Sharq Al-Awsat, preluat de RIA Novosti.

Muammar Gaddafi Foto: Agerpres

"Acest lucru ar fi in interesul Europei pentru ca, odata cu sosirea a milioane de imigranti infometati si neinstruiti, Europa ar putea chiar sa devina Africa", a afirmat liderul libian, la Roma, unde participa la celebrarea celei de-a doua aniversari a Tratatului de prietenie italo-libian.

El a reamintit ca Libia reprezinta principala poarta de intrare in Europa pentru imigrantii "nedoriti" din Africa sub-sahariana.

"Suntem pregatiti sa ne asumam sarcina de a trimite inapoi imigrantii in tara lor de origine, ridicand o bariera insurmontabila la granitele noastre", a adaugat colonelul Gaddafi.

In ultimii ani, Uniunea Europeana si in special tarile riverane Mediteranei se confrunta cu invazii de imigranti ilegali. Masurile unilaterale adoptate de UE se dovedesc lipsite de eficienta, la fel ca si eforturile tarilor din Africa de Nord.

Libia gazduieste voluntar imigrantii ilegali deportati din Europa, inainte de a-i retrimite acasa, dar organizatiile umanitare internationale se declara preocupate de modul in care autoritatile libiene respecta drepturile omului in cazul acestor persoane.

De data aceasta, traditionalul cort folosit de liderul libian drept adapost in tarile pe care le viziteaza gazduieste si 30 de cai, adusi pentru a sustine un spectacol in cinstea liderilor italieni.