Prima Doamna a Frantei, Carla Bruni, a fost numita "prostituata" si "imorala" de mai multe organizatii media din Iran dupa ce aceasta si-a exprimat sprijinul pentru o femeie din Iran, condamnata la moarte prin lapidare, transmite AFP. Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in Tabriz dupa ce "a marturisit" ca a comis adulter si ca a fost implicata intr-o crima.

Carla Bruni si Nicolas SarkozyFoto: Agerpres

Site-ul www.inn.ir a publicat un material in care sustine ca Bruni este "imorala". Sambata, publicatia Kayhan a numit-o "prostituata" pe Prima Doamna a Frantei.

"Descrierea facuta de Kayhan este confirmata atunci cand revedem uriasul sau trecut imoral", a scris luni www.inn.ir, o pagina de internet a mai multor organizatii media de stat din Iran.

Cu doua zile inainte, publicatia Kayhan a publicat un material cu titlul "Prostituatele franceze intra in scandalul privind drepturile omului", in care autorul le critica pe Bruni si pe actrita Isabelle Adjani pentru ca o sustin pe Sakineh Mohammadi-Ashtiani.

"Bruni, cantareata si actrita depravata care a reusit sa rupa familia Sarkozy si sa se marite cu presedintele francez - si despre care se afirma ca a avut o relatie cu un cantaret -, a spus in apararea lui Mohammadi ca verdictul este nedrept", a scris Kayhan.

Luni, www.inn.ir a scris ca Bruni este "o femeie ce-si inseala sotul", adagand ca trecutul sau "arata in mod clar de ce aceasta femeie imorala sprijina o femeie din Iran care a fost condamnata de adulter si de faptul ca a fost complice la moartea sotului sau". "Aceasta femeie promiscua de origine italiana, din cauza rasei si a actiunilor sale, nu este populara printre francezi", a scris pagina de internet iraniana.

AFP scrie ca Bruni a atras criticile celor doua organizatii media iraniene dupa ce a semnat o petitie prin care se solicita eliberarea lui Mohammadi-Ashtiani.

Ziarul Kayhan, ai carui directori sunt numiti direct de ayatollahul Ali Khamenei, este cunoscut pentru insultarea multor personalitati iraniene si straine.

In acest timp, pagina de internet conservatoare Asriran a criticat atacurile la adresa lui Bruni, afirmand ca presa iraniana trebuie sa fie "politicoasa", adaugand ca declaratiile despre Prima Doamna a Frantei "nu reprezinta punctul de vedere al Guvernului sau poporului iranian".

Ashtiani, condamnata la moarte prin lapidare

Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in Tabriz. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni.

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Pietrele folosite nu trebuie sa fie nici prea mici, dar nici prea mari.

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a cerut omologului sau de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, sa-i permita lui Ashtiani sa accepte o oferta de azil in Brazilia.

Unul dintre avocatii femeii, Mohammad Mostafaie, a fugit in Turcia, unde a cerut azil.