Zeci de mii partizani ai dreptei conservatoare din SUA, ostila presedintelui Barack Obama, au invadat sambata strazile Washingtonului, pentru o manifestatie dedicata "Restaurarii onoarei" tarii. Mitingul a fost organizat in acelasi loc in care, exact in urma cu 47 de ani, Martin Luther King rostea celebrul discurs "I have a dream", starnind astfel furia comunitatii negre, relateaza Le Monde.

Manifestarile "Tea Party" ale gruparilor ultra-conservatoare, formate in majoritate din albi, au devenit tot mai ample dupa ce Obama a preluat functia de presedinte.

Mitingul a inceput cu depunerea juramantului in fata drapelului SUA, pe acordurile imnului national, si a fost organizat de Glenn Beck, fost alcoolic care spune ca s-a vindecat dupa ce a trecut la religia mormona si gazda unui talk show radiofonic. El a respins vreo conotatie rasista in ceea ce priveste data la care a ales sa organizeze aceasta manifestare, spunand ca e vorba de o simpla conincidenta.

"Ceva de necrezut se intampla. America, astazi, incepe sa se intoarca spre Dumnezeu. De prea multa vreme aceasta tara a ratacit in intuneric", a spus el, in fata multimii de oameni.

Glenn Beck il acuza pe presedintele Barack Obama de rasism impotriva albilor, folosind uneori argumente fanteziste si neezitand sa planga in fata camerelor pentru a-si marturisi dragostea pentru patrie, asa cum arata acest scurt portret realizat de Al-Jazeera.

Fostul candidat republican pentru functia de vicepresedinte Sarah Palin, una dintre 'muzele' ultra-conservatorilor, a luat cuvantul afirmand ca simte prezent "spiritul lui Martin Luther King". Palin, despre care multi spun ca isi doreste sa candideze in 2012 impotriva lui Barack Obama, a adus un lung omagiu trupelor americane care indeplinesc misiuni in afara tarii, afirmand ca nu vorbeste nu in calitate de politician, ci de mama a unui soldat american.

Multimea, imbracata preponderent in alb si fluturand drapele ale Americii, l-a acuzat pe presedintele Obama ca a calcat in picioare valorile Statelor Unite.

Ultra-liberali, simpatizantii Tea Party critica vehement majorarea enorma a deficitului federal. Miscarea se inspira din revoltele din 1773, declansate de nemultumirea generata de majorarea, de catre Imperiul Britanic, a impozitelor la ceai. Cu doua luni inainte de alegerile legislative de la jumatatea mandatului, aceasta miscare a reusit sa perturbe derularea scrutinului in cadrul Partidului Republican, care a decis sa elimine candidatii aflati la finalul mandatului si considerati prea moderati.