​Odata cu intrarea in UE, milioane de tigani din Europa de est au navalit in Occident in cautarea fericirii. Occidentul le-a raspuns cu „expulzari benevole”, scrie analistul Fedor Lukianov, intr-o corespondenta pentru Kommersant. In prezent, scrie ziaristul, UE numara aproximativ 10 milioane de tigani, din totalul mondial de 18 milioane. Cei mai multi au ajuns in Europa occidentala venind din Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania. De ce se duc este de inteles: conditiile de viata ale tiganilor in Europa de est, in special in Romania, unde traiesc 2,5 milioane de descendenti din indepartata Indie, sunt comparabile numai cu cele din cele mai sarace tari africane.

Cifrele vorbesc de la sine. Fiecare al saselea tigan face foamea. Mai putin de 20% dintre tiganii care traiesc in tarile fostului bloc sovietic au terminat scoala primara. Peste 70% traiesc sub limita saraciei, fara alocatii, ajutoare sociale si medicale, pentru ca, de regula, tiganii nu au documente care sa le ateste identitatea. Durata lor medie de viata este cu 15 ani mai mica decat in Europa in ansamblul ei, iar nivelul mortalitatii infantile este de patru ori mai mic.

Mai este de mirare ca acum, cand nu mai sunt opriti de vize si de graniceri, tiganii, in special cei din Romania, isi parasesc locurile natale si pleaca in tarile Europei instarita –Italia, Spania, Franta, Portugalia? Adica acolo unde limba este aproapiata de romana.

Tiganii cehi si slovaci aleg, in cautarea fericirii, Marea Britanie, Finlanda si Elvetia. Tiganii unguri – Franta.

Mai mult, fuga in masa a tiganilor spre Occident a inceput inainte chiar ca tarile de origine sa adere la UE. Spre exemplu, regimul de vize pentru cetatenii Romaniei a fost anulat cu un an si jumatate inainte de intrarea in comunitatea europeana. A circulat chiar si un banc in acest sens: „La noi e liniste acum – toti tiganii au plecat in Europa”. Rostul acestor cuvinte a fost inteles in Europa numai cand a capatat contur adevarata amploare a expansiunii tiganilor din Romania. Potrivit unor estimari neoficiale, in Europa se afla in prezent aproape un milion de tigani proveniti numai din aceasta tara.