Autoritatile din Suedia au anuntat sambata ca au anulat mandatul de arestare emis pe numele fondatorului site-ului Wikileaks, Julian Assange, ce fusese acuzat de viol si molestare, transmite BBC. Specializat in publicarea de informatii confidentiale, WikiLeaks a publicat pe 25 iulie peste 90.000 de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan, care lasa sa se inteleaga ca Pakistanul, aliatul SUA in acest razboi, permite ofiterilor sai de informatii sa trateze in mod direct cu talibanii. Statele Unite au condamnat publicarea documentelor secrete. Assange a anuntat sambata trecuta ca va publica ultima serie de documete secrete despre razboiul din Afganistan in "doua saptamani".

Julian AssangeFoto: Reuters

Purtatorul de cuvant al procuraturii din Suedia, Karin Rosander, declarase initial ca mandatul de arestare pe numele lui Assange a fost emis vineri seara. Ea a spus ca politia suedeza a incercat sa intre in contact cu fondatorul Wikileaks, insa nu a reusit pana in acest moment. Ulterior, procurorii suedezi au precizat ca Assange nu este suspectat de viol.

Imediat dupa anuntul privind emiterea mandatului de arestare, un mesaj postat pe contul de Twitter al Wikileaks preciza ca "am fost avertizati sa ne asteptam la jocuri murdare. Inutil sa mai spunem ca acest lucru se va dovedi extrem de deranjant".

Wikileaks a capatat notorietate dupa ce a publicat pe 25 iulie peste 90.000 de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan. Documentele publicate de Wilkileaks au consemnatsi incidentele in care sunt implicati militarii romani. Cel mai mediatizat incident este cel in care un convoi militar romanesc accidenteza un copil afgan care ulterior moare.

Sambata trecuta, Assange a anuntat ca va publica ultima serie de documete secrete despre razboiul din Afganistan in "doua saptamani", in ciuda solicitarilor Pentagonului de a nu risca vietilor oamenilor implicati. "Suntem cam la jumatate drumului, deci cam in doua saptamani" vor fi facute publice restul de 15.000 de fisiere secrete despre razboiul din Afganistan, a declarat Julian Assange in cadrul unei conferinte de presa din Stockholm.

Pentagon anuntase cu o zi inainte ca a cerut site-ului sa nu publice documentele, spunand ca sunt mai periculoase decat cele precedente. "Speram in continuare ca Wikileaks nu va publica acele documente si nu va pune in pericol si mai mare vietile omenesti," a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, David Lapan.

Assange a declarat insa ca WikiLeaks nu poate fi amenintat de Pentagon sau de alt grup.

Dupa publicarea primului set de documente, presa internationala a discutat intens pe tema unui fisier de 1,4 GB puternic codificat pe care Wikileaks il are pe pagina cu documente. Site-ul a postat se pare un document criptat care sa fie folosit pe post de asigurare, in caz ca se intetesc presiunile, a scris Le Monde. Continutul documentului nefiind dezvaluit, sunt voci care sustin ca e un simplu bluff care nu contine dezvaluiri compromitatoare.

Site-ul se autointituleaza "prima agentie de informatii a oamenilor" si a fost fondat in decembrie 2006 de Assange, fost hacker.