Amnesty International a solicitat autoritatilor din Arabia Saudita sa nu paralizeze medical un barbat, ca pedeapsa pentru ranile grave pe care le-a provocat unei alte persoane in timpul unei batai, transmite AFP. Reactia organizatiei cu sediul la Londra a venit dupa ce un judecator saudit a intrebat cateva spitale din tara daca pot sa provoace leziuni ale maduvei spinarii la un barbat gasit vinovat ca l-a atacat cu un topor pe Aziz al-Mutairi (22 de ani), provocandu-i paralizia.

"Indemnam autoritatile din Arabia Saudita sa nu puna in aplicare aceasta pedeapsa, care nu este altceva decat tortura. In timp ce persoanele vinovate de o crima trebuie sa fie pedepsite, paralizarea intentionata a unui om in acest fel reprezinta tortura si este o incalcare a obligatiilor sale internationale legate de drepturile omului", a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, director in exercitiu al Middle East and North Africa Programme.

Abdul-Aziz al-Mutairi, care a fost paralizat in urma unei batai primite in urma cu doi ani, i-a cerut judecatorului sa impuna o pedeapsa similara pentru cel care l-a atacat, respectand legea islamica. Arabia Saudita respecta strict sharia, iar deseori pedepsele se bazeaza pe vechiul principiu "ochi pentru ochi". Victimele pot cere magistratilor sa impuna pedepse similare pentru atacatorii lor.

Publicatia "Okaz" afirma ca judecatorul Saoud bin Suleiman al-Youssef din provincia Tabuk a intrebat oficialii din cel putin doua spitale daca medicii chirurgi "pot sa faca maduva spinarii nefunctionala".

Potrivit informatiilor, un spital i-ar fi raspuns magistratului ca "ar fi posibil sa provoace medical o rana pe maduva spinarii in acelasi loc afectat si de atacator".

Atacatorul, care nu a fost identificat de presa saudita, a fost inchis sapte luni. Tribunalul ar putea decide sa nu-l paralizeze intentionat ci sa-l pedepseasca cu inchisoare, sa-l oblige sa plateasca compensatii financiare sau sa-l biciuiasca.

Grupurile pentru apararea drepturilor omului afirma ca procesele din Arabia Saudita sunt sub standardele internationale. Ele se desfasoara de obicei in spatele usilor inchise si fara ca acuzatii sa beneficieze de asistenta legala corespunzatoare. Cei condamnati la moarte nu sunt informati despre actiunea juridica impotriva lor si despre sentinta decat in dimineata zilei in care urmeaza sa fie executati.