In Moldova, nu exista campanie electorala fara scandaluri rasunatoare, dar care nu rezolva disputele polemice dintre partidele concurente. Luptele dintre liderii respectivelor formatiuni nu aduc nimic nou tarii cu exceptia temerilor ca aceste confruntari vor degenera in conflicte serioase pentru societatea moldoveneasca. Dar si mai mari temeri pentru statutul de stat suveran al Moldovei sunt generate de amestecul nedisimulat al Romaniei in treburile lui. Politicienii locali se intreaba, chiar, daca Romania va sugruma Moldova in imbratisarile ei sau Moldova va reusi, totusi, sa evite acest lucru, scrie Ria Novosti intr-un comentariu semnat de seful biroului din Chisinau al agentiei ruse.

Vizita precipitata in tara vecina a premierului Moldovei, Vladimir Filat (aflat oficial in concediu), si intalnirea lui cu presedintele Traian Basescu au dat apa la moara celor implicati in aceasta dezbatere. Pe ordinea de zi a intrevederii – ajutorul Romaniei pentru lichidarea consecintelor inunatiilor.

Exista insa si alta parere: Basescu l-a invitat pe Filat pentru a-l convinge pe premierul moldovean, lider al Partidului Liberal-Democrat, sa colaboreze in campania electorala pentru alegerile prezidentiale si parlamentare din toamna cu presedintele interimar al tarii, speakerul parlamentului si seful Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Politicienii moldoveni cred ca Ghimpu, foarte comod Romaniei in functia pe care o ocupa in prezent, a cerut ajutorul lui Basescu. Ajutor care, scrie Vladimir Novosadiuk, trebuie sa rezida in ramanerea lui Ghimpu inca trei ani in functia de presedinte al legislativului Moldovei.

Acest lucru se va intampla in cazul in care alegerile anticipate nu vor avea lor sau daca partidul lui Ghimpu va obtine majoritatea in viitorul parlament, ceea ce, practic, este ireal. Ghimpu, care trebuia sa dizolve parlamentul dupa 16 iulie, trage de timp pentru a nu face asta. Acum, el promite sa semneze decretul de dizolvare a organului legislativ numai dupa referendumul din 5 septembrie privind schimbarea sistmului de alegere a presedintelui – in parlament sau prin vot popular.

Se va lasa convins Filat? Greu de spus, afirma politicienii moldovei. Atitudinea si parerile lui Ghimpu, nepopulare la nivelul opiniei publice, pot influenta direct ratingul partidului lui Filat, care a crescut considerabil in ultimul timp. In plus, printre liberal-democrati circula de mult ideea ca alegerile parlamentare anticipate pot conduce la victoria lor categorica si la obtinerea majoritatii locurilor in viitorul for legislativ. Nici Filat, in actuala confruntare cu concurentii sai din cursa prezidentiala, nu are nevoie de ajutorul lui Ghimpu.

Si inca un aspect deloc de neglijat: Filat intelege foarte bine ca, incheind o aliata cu Ghimpu, el devine, practic, ostaticul politicii lui Basescu, atat in privinta Moldovei, cat si a Rusiei. Nu intamplator, in discutiilor lor despre punctele de convergenta ale Romaniei si Rusiei, politologii romani ridica pe primul loc Moldova.

Filat se afla in fata unei optiuni dificile. De altfel, la fel ca adversarii lui de campanie – liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, si un reprezentant al comunistilor, al carui nume nu a fost facut public.

In opinia politicienilor, indiferent de invigatorul din apropiatele alegeri prezidentiale, intre el si parlament va izbucni inevitabil o confruntare dura. Si care va putea fi evitata numai in cazul in care presedintele si majoritatea parlamentara sunt de acelasi sange, adica reprezentantii unuia si aceluiasi partid sau coalitii.