Potrivit expertilor rusi, serviciile speciale romanesti sustin in totalitate sentimentele nationaliste ale fortelor politice ale tarii, scrie Komsomolskaia pravda. Nu este nici un secret ca tinta de interes a Bucurestiului il constituie teritoriul tarilor limitrofe, care, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa intre pe cale pasnica in componenta Romaniei.

Este vorba de Moldova, Transnistria, regiunile Odessa si Cernauti.

Despre pretentiile asupra acestor pamanturi au vorbit nu o data reprezentantii partidului Romania Mare. Dar flota rusa din Marea Neagra si trupele de mentinere a pacii din Transnistria le stau romanilor in gat.

FSB arata ca incepand din 2008 serviciile romane si-au intensificat activitatea sub scutul ambasadei din Moscova. Spionii au incercat sa faca rost de informatiile care ii interesau atat de la cetateni ai Moldovei, cat si de la rusi.

"Interesul pentru un anume cetatean al Rusiei, care avea acces la date secrete, a fost depistat inca de pe vremea predecesorului lui Grecu", au afirmat surse ale serviciilor secrete rusesti.

Fostul prim secretar al ambasadei Romaniei, Dinu Pistol, un agent al serviciilor speciale, a incercat deja sa racoleze un cetatean rus care, in virtutea functiei sale, putea intra in poseseia informatiilor de care avea nevoie Bucurestiului privind situatia din Moldova si din Transnistria.

Sursa cotidianului citat sustine ca legatura cu cetateanul rus s-a facut prin posta electronica, folosindu-se diferite cuvinte cheie, informatia fiind transmisa in pachete plasate in cutiile pentru bagaje din diferitele supermarketuri ale capitalei.

De cel mai mare interes pentru partea romana au fost informatiile referitore la situatia socio-economica din Moldova si Transnistria, precum si perspectivele de dezvoltare a relatiilor dintre Rusia si Ucraina.

Toate datele transmise de cetateanul rus se plateau in valuta, numai ca informatiile nu erau deloc secrete, afirma ziarul citat.

Venit in locul lui Pistol, Grecu a cerut de la bun inceput de la agentul rus informatii cu caracter de secret de stat, incusiv date militare.

Rusul a inteles ca miroase a tradare de tara si s-a adresat contraspionajului rusesc, noteaza cotidianul moscovit.

Gabriel Grecu a fost retinut luni, la Moscova, in urma unui flagrant realizat intr-un magazin din capitala rusa. FSB a spus ca asupra lui Grecu s-au descoperit "obiecte specifice activitatii de spionaj". Diplomatul roman a fost declarat "persona non grata", el trebuind sa paraseasca Rusia in 48 de ore.