Fostul dictator grec Dimitrios Ioannidis, care a condus lovitura de stat din Cipru din 1974, a murit, luni, la varsta de 87 de ani, in urma unor afectiuni pulmonare, a declarat o sursa judiciara, citata de AFP. El se afla in inchisoare, unde ispasea o condamnare pe viata pentru tradare.

Nascut in 1923 in Atena, Ioannidis a jucat un rol-cheie in lovitura de stat din 1967, condusa de George Papadopoulos, Stylianos Pattakos si Nicolaos Makarezosm, care a instalat in Grecia o dictatura ce a durat sapte ani.

In perioada dictaturii, Ioannidis a fost seful Politiei Militare (ESA), care a recurs la abuzuri si tortura impotriva civililor. Din ordinul sau, armata a reprimat in mod brutal revolta studentilor de la Politehnica din Atena, in 1973.

Ioannidis a preluat puterea in 1973 si a condus lovitura de stat a grecilor din Cipru, planificata la Atena, al carei obiectiv era acela de unificare a insulei cu Grecia. Lovitura de stat din 15 iulie 1974 a dus la invadarea partii de nord a insulei de catre Turcia.

Dictatura lui Ioannidis s-a prabusit in 1974. El a fost judecat pentru inalta tradare si a fost condamnat la moarte. Ulterior, sentinta a fost comutata in inchisoare pe viata, el fiind intemnitat in inchisoarea Korydallos.