Rusia va incepe alimentarea reactorului primei centrale nucleare de la Bushehr, sudul Iranului, pe 21 august, marcand lansarea formala a acesteia, potrivit agentiei atomice de stat din Rusia, citata de Reuters.

Potrivit purtatorului de cuvant al acesteia, alimentarea reactorului este un pas cheie catre pornirea lui, insa reactorul nu va fi considerat operational incepand cu acea data.

"Combustibilul va fi incarcat pe 21 august. De la acel moment, Bushehr va fi considerata o instalatie nucleara. Acesta este inceputul lansarii," a declarat purtatorul de cuvant al Rosatom, Sergei Noikov, citat de AFP.

Rusia a sprijinit Iranul sa construiasca centrala incepand cu anii 1990, insa implicarea sa a avut de suferit de pe urma unei serii de amanari si a fost afectata de presiunea exercitata asupra programului nuclear al Iranului.

Relatiile dintre Moscova si Teheran s-au racit in ultimele luni pe fondul sanctiunilor impuse Iranului, insa premierul Vladimir Putin a confirmat faptul ca centrala va fi lansata in aceasta vara.