Inecati de fum, rusii sunt amenintati de un nou pericol: smogul care a invaluit Moscova poate deveni radioactiv, ba chiar imbibat cu substante otravitoare. Ecologistii si specialistii in protectia padurilor au confirmat informatiile despre incendiile din zonele de paduri radioactive. Nu sunt excluse incendii la depozitele de arme chimice, aflate la o distanta foarte mica de paduri si de uzinele de prelucrare a turbei. Informatiile vin in contextul in care oficialii ucraineni au anuntat ca doua hectare de turbarie ard la 60 de km sud de Cernobal, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie, insa situatia "nu este periculoasa".

Imagini dramaticeFoto: Agerpres

Nezavisimaia gazeta scrie ca, pana acum, functionarii rusi au negat existenta incendiilor radioactive, care pot extinde suprafata de poluare radioactiva, sporind considerabil cheltuielile statului pentru compensarea daunelor.

„Pana in data de 6 august in regiunea Briansk au fost inregistrate 28 de incendii in zone radioactive, pe o suprafata de 269 hectare, din care 12 incendii in sud-vestul regiunii”, au spus reprezentantii departamentului federal pentru protectia padurilor. Anterior, un oficial de la Moscova, Ghennadi Onischenko, declarase ca in regiunea Briansk au inceput sa arda padurile care au avut de suferit de pe urma accidentului de la Cernobal. „Nu trebuie sa creati panica. E calm acolo”, a spus Onischenko.

Publicatia noteaza ca aceste incendii arunca in atmosfera particulele radioactive, are pana atunci s-au aflat in straturile superioare de pamant din paduri. De asemenea, extinderea suprafetei de poluare radioactiva poate impune o noua delimitare a teritoriilor afectate si, implicit, fonduri supllimentare pentru compensarea daunelor. Probabil acesta este motivul pentru care functionarii statului evita sa abordeze deschis subiectul.

Intre timp, chimistii atrag atentia in legatura cu pericolul aprinderii depozitelor de arme chimice. „Daca focul ajunge la aceste depozite, vor fi poluate zeci de kilometri patrati de teritoriu”, a declarat presedintele Asociatiei pentru securitate chimica, Lev Fiodorov.

Pe de alta parte, specialistii subliniaza ca pericolul radioactiv nu trebuie exagerat. Padurile din Briansk sunt, in mare parte, infectate cu cesiu, substanta cu activitate gamma. De aceea, este posibila numai o crestere usoara a fondului radioactiv, mult mai putin daunator decat inhalarea obisnuiteler particule de smog, care creeaza in plamani un focar cancerogen, explica expertii.

Informatiile vin in contextul in care oficialii din Ucraina au anuntat ca doua hectare de turbarie ard la 60 de km sud de Cernobal, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie, insa situatia "nu este periculoasa".

Focul a izbucnit la 9 august si va fi stins joi sau vineri, a declarat Viktoria Ruban, purtatoare de cuvant pentru Ministerul pentru situatii de urgenta de la Kiev.

"Incendiul nu prezinta niciun pericol. Nu e nicio amenintare", a adaugat ea, citata de AFP.