Mark David Chapman, asasinul lui John Lennon, ar putea sa solicite marti eliberarea conditionata din inchisoare, aceasta fiind a sasea incercare de a fi eliberat de cand se afla in inchisoare, transmite CNN. Chapman (55 de ani) a fost condamnat la o pedeapsa cuprinsa intre 20 de ani si inchisoare pe viata pentru uciderea lui Lennon, la 8 decembrie 1980, in apropiere de cladirea Dakota, resedinta artistului din New York.

Mark David ChapmanFoto: Agerpres

Chapman urmeaza sa fie intervievat in cursul acestei saptamani de doi membri ai comisiei pentru eliberari conditionate. Interviul ar putea avea loc chiar marti.

Incercarea lui Chapman de a fi eliberat intervine cu doar cateva luni inainte de aniversarea celor 30 de ani de la asasinarea fostului membru al formatiei "The Beatles".

CNN precizeaza ca ultima data cand Chapman a incercat sa obtina eliberarea conditionata a fost in 2008, cand New York State Division of Parole a precizat intr-un comunicat ca solicitarea sa a fost respinsa "din cauza ingrijorarii pentru siguranta si bunastarea publice".

Oficialii i-au respins lui Chapman si cererile de eliberare formulate in 2000, 2002, 2004 si 2006.

Chapman a fost condamnat la o pedeapsa cuprinsa intre 20 de ani si inchisoare pe viata pentru uciderea lui Lennon, la 8 decembrie 1980, in apropiere de cladirea Dakota, resedinta artistului din New York.

El se afla de peste 29 de ani in inchisoarea de maxima siguranta Attica Correctional Facility, unde este tinut impreuna cu alti detinuti despre care oficialii considera ca nu reprezinta o amenintare la adresa lui. Chapman isi petrece timpul lucrand ca ingrijitor si in biblioteca inchisorii.

In ultimii 20 de ani, oficialii i-au permis lui Chapman sa primeasca vizite conjugale de la sotia sa, Gloria. Vizitele sunt parte a unui program statal care le permite detinutilor sa petreaca pana la 44 de ore odata cu membri ai familiei, intr-o incapere speciala. Prizonierii trebuie insa sa indeplineasca anumite conditii pentru a primi acest privilegiu.

Potrivit lui Erik Kriss, purtator de cuvant pentru Department of Corrections, "Chapman nu a mai comis infractiuni din 1994, ... el isi vede de viata lui, isi indeplineste obligatiile din inchisoare fara niciun fel de fanfara".

Vaduva lui Lennon, Yoko Ono, a solicitat mereu ca Chapman sa nu fie eliberat.