Politia germana a inchis luni o moscheedin nordul orasului Hamburg, care fusese frecventata de mai multi dintre atacatorii sinucigasi de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite, transmite AFP. Autoritatile din Germania au inchis, de asemenea, si un centru cultural.

Ofiterii au perchezitionat moscheeaFoto: Agerpres

"Departamentul de interne din Hamburg a inchis centrul cultural arabo-german Taiba. Fosta moschee Al-Quds a fost si ea inchisa", se precizeaza intr-un comunicat. Circa 20 de ofiteri de politie au perchezitionat moscheea si centrul cultural.

Autoritatile germane nu si-au explicat decizia, urmand insa sa ofere detalii in timpul unei conferinte de presa ce se va desfasura luni si la care va participa si seful unitatii anti-terorism din Hamburg.

Presa germana a afirmat insa ca militanti islamisti din Miscarea Uzbekistanului ar fi folosit moscheea din cartierul St. Georg ca loc de intalnire. Potrivit informatiilor, cel putin 45 de islamisti radicali se intalneau la moscheea din Hamburg.

Trei dintre atacatorii islamisti care au luat parte la atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, intre care Mohammed Atta (cel care a pilotat primul avion prabusit in World Trade Centre din Manhattan) s-au intalnit frecvent la moscheea Taiba (sau Al-Quds, cum mai era cunoscuta) inainte de a se muta in Statele Unite. Circa 3.000 de persoane au murit in septembrie 2001 dupa ce atentatori au deturnat patru avioane si le-au prabusit in New York, Washington si Pennsylvania.

Autoritatile germane au afirmat ca moscheea a servit drept centru de recrutare pentru numerosi jihadisti, inclusiv pentru complici ai atentatorilor.