Guvernul de la Budapesta doreste sa ia propriile decizii pentru relansarea economiei, in pofida constrangerilor implicate de imprumutul de 20 de miliarde de euro primit in octombrie 2008 de la Uniunea Europeana si FMI. "Vrem sa ne recastigam suveranitatea economica, sa luam propriile decizii. Populatia va intelege astfel ca avansul economic este rezultatul deciziilor Guvernului si nu al tot felul de credite primite din strainatate", a declarat Mihaly Varga, secretar de stat si seful biroului premierului Viktor Orban, intr-un interviu pentru postul de televiziune Hir TV, anunta Mediafax.

El a tinut, totusi, sa adauge ca Ungaria este recunoscatoare pentru ajutorul primit din partea institutiilor internationale in 2008, fara de care tara ar fi fost in faliment.

Ungaria a primit in octombrie 2008 un imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro din partea UE, FMI si Bancii Mondiale, cu conditia reducerii deficitului bugetar la 3,8% din PIB in 2010 si la 2,8% in 2011.

Statul ungar a primit peste doua treimi din fonduri, dar a anuntat in februarie ca renunta la ultimele doua transe, preferand sa se finanteze de pe pietele financiare.

Mihaly Varga a precizat ca autoritatile de la Budapesta s-au angajat sa mentina deficitul bugetar sub 3,8% din PIB in 2010 si a aratat ca Ungaria este deschisa dialogului cu FMI.

Pentru 2011, obiectivul privind deficitul bugetar va fi anuntat in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, dupa Consiliul European care va avea loc in luna octombrie.