"Temperaturile de plus 50 de grade Celsius vor deveni curand o normalitate", a declarat un doctor in oceanografie, citat de Vremya. Modjib Latif, profesor german de origine pakistaneza, considerat unul dintre cei mai mari experti in evolutia climei, a afirmat ca "tot ce se intampla din punctul de vedere al fenomenelor climatice este urmare a procesului de modificare a climei".

Reporter: Germania si alte tari europene s-au confruntat in aceasta vara cu un adevarat „soc termic”, cand temperatura aerului inconjurator a depasit 40 de grade. Este o intamplare?

Modjib Latif: Tot ce se intmpla din punctul de vedere al fenomenelor climatice este urmare a procesului de modificare a climei. Iarna extrem de geroasa din acest an a constituie o anomalie, care apare din timp in timp in diferite parti ale planetei. Dar pe ansamblul globului pamantesc, clima se incalzeste, temperaturile urca tot mai mult. Veri de genul celei actuale nu vor mai deveni exceptie.

Rep: Nu cu mult timp in urma, politicieni rusi si experti apropiati lor dadeau asigurari ca incalzirea globala va fi o adevarata mana cereasca pentru Rusia: va deveni posibila transformarea zonelor inghetate in campuri agricole. Deocamdata insa banane nu cresc in Rusia, in schimb incendiile de paduri s-au afirmat din plin...

M.L.: Va fi si mai rau. Ceea ce traim acum este numai inceputul unor mari prefaceri. Daca impotriva acestei tendinte nu vor contrapune nimic, in urmatorul secol, clima Terrei se va modifica radical.

Temperaturile medii se vor ridica, pana la sfarsitul secolului cu 5-6 grade, iar pe timp de vara se vor atinge 50 de grade. Iata de ce este naiv sa credem ca incalzirea globala va avantaja pe cineva. Nu vor exista invingatori, vor fi numai perdanti.