​Premierul Vladimir Putin a pornit batalia impotriva cresterii preturilor: el a interzis exportul de grau si a decis sa imparta graul din fondul de stat pentru interventii celor care au avut de suferit de pe urma secetei fara licitatie. O hotarare care ii va ajuta pe exportatorii care nu vor mai fi obligati sa execute contractele dezavantajoase, precum si pe producatori. Ce se va intampla, intr-un final, cu preturile, nu se stie, scrie Vedomosti.

Din cauza secetei din zona centrala a Rusiei si din Povolje, a fost compromisa recolta de pe aproximativ 10 milioane de hectare.

Analistii revizuiesc constant in scadere prognozele. La inceputul acestei saptamani, Ministerul Agriculturii anunta ca anticipeaza o recolta de 70-75 milioane tone. Consumul de cereale al Rusiei este estimat la aproape 75 milioane tone.

Rusia figureaza printre primii cinci mari exportatori mondiali de grau, iar in anul agricol 2008/2009, cand a livrat pe pietele externe 23,4 milioane tone, a ocupat pozitia a treia, dupa SUA si UE.

Declaratia lui Putin a aruncat piata in aer: la Euronext pretul a crescut pana la 220,75 euro/tona (nivelul din aprilie 2008), la bursa din Chicago saltul a fost de 7,5%, pana la 7,8025 dolari/busel (valoarea de la sfarsitul lui august 2008).

„Guvernul a sustinut o mana de speculanti si ii este indiferenta soarta a milioane de tarani: exportatorii nu mai trebuie sa achite penalitati la contractele incheiate pentru 150-160 dolari/tona, ei trebuie sa le execute pentru 220-230 dolari/tona”, comenta directorul firmei agricole Maksim, Boris Iankovski. In opinia lui, dupa ce in ultimii ani principalii cumparatori de cereale au fost exportatorii, ei nu vom mai achizitiona grau, iar „taranii vor inregistra pierderi de zeci de milioane de ruble”.

Graul s-ar putea scumpi pana la 10 dolari/busel

Pe pietele bursiere graul continua sa se scumpeasca pe fondul temerilor ca Rusia si alte state vor interzice exportul de cereale.

Rusia nu este singura tara victima unor conditii meteorologice absolut nefavorabile. Seceta a cuprins Kazahstan, Ucraina si Uniunea Europeana, in timp ce recolta canadiana este compromisa de ploile abundente.

Interdictia la exportul de cereale va ramana in vigoare in Rusia pana la 31 decembrie. Pretul la grau cu livrare in decembrie a urcat joi, la Bursa din Chicago, pana la 8,68 dolari/busel (aproape 319 dolari/tona). De la inceputul saptamanii cresterea este de 25%.

Expertii CWA Global Markets Pty spun ca graul s-ar putea scumpi pana la 10 dolari/busel, un tarif nemaiintalnit de la ultima criza alimentara globala, din 2008. Ultima data, graul a fost tranzactionat cu 10 dolari/busel in martie 2008. Recordul absolut de 13,495 dolari/busel dateaza din luna februarie a aceluiasi an, scrie agentia online Finmarket.ru.