Un judecator federal a decis ca interdictia casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, stabilita prin referendum in 2008, este neconstitutionala, o victorie cheie a aparatorilor pentru drepturile homosexualilor, relateaza AFP. Potrivit acestuia, interdictia nu are "nicio baza rationala" pentru a le refuza homosexualilor dreptul la casatorie.

"Intr-adevar, probele arata ca Propunerea 8 nu face altceva decat sa inscrie in Constitutie notiunea ca persoanele de sex opus care formeaza cupluri sunt superioare celor de acelasi sex", a declarat judecatorul Vaughn Walker.

"Cum California nu are niciun interes sa discrimineze impotriva homosexualilor si lesbienelor si pentru ca Propunerea 8 impiedica statul California sa isi indeplineasca obligatiile constitutionale de a permite casatoriile pe baza egalitatii, curtea concluzioneaza ca Propunerea 8 este neconstitutionala."

Decizia a fost primita pozitiv de guvernatorul Arnold Schwarzenegger, relateaza BBC.

"Pentru sutele de mii de californieni care traiesc in cupluri de lesbiene si homosexuali, aceasta decizie afirma protectia legala completa si siguranta pe care toata lumea le merita", a declarat el. "In acelasi timp, ofera tuturor ocazia sa ia in considerare istoria noastra in a oferi directii pentru viitor, si reputatia pe care o dezvoltam in a trata toti oamenii si relatiile lor cu acelasi respect si aceeasi demnitate", a adaugat Schwarzenegger.

Cei care sustin aceasta interdictie vor face recurs, cazul urmand sa ajunga, cel mai probabil, la Curtea Suprema. O astfel de decizie va avea implicatii la nivel national, insa procesul ar putea dura cativa ani.

Masura a fost votata prin referendum in 2008, cu 52% la 48%, si stipuleaza ca "numai casatoria dintre un barbat si o femeie este valida si recunoscuta in California". Activistii californieni pentru drepturile homosexualilor la casatorie au intentat mai multe procese, o strategie riscanta insa avand in vedere faptul ca o decizie a Curtii Supreme va fi definitiva.

In prezent, cinci alte state si Washington DC permit casatorii intre homosexuali.